Wilders u holandskom parlamentu: “Moramo očistiti zemlju od islama”

0
238

Lider radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) Geert Wilders u holandskom parlamentu je predložio nacrt zakona kojim bi se u toj zemlji zabranili “islamski termini”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Moramo očistiti zemlju od islama. Islam ne pripada Holandiji. Islam je jednako mržnja i terorizam. Godinama se ništa nije uradilo da se islam spriječi. Zato predlažem nacrt zakona kako bi se zabranili islamski termini u Holandiji”, kazao je Wilders u obraćanju u državnom parlamentu.

Istakao je i kako je ovo prvi ovakav pokušaj u zapadnim zemljama.

“Neka se zatvore džamije i islamske škole te zabrane Kur'an i burka. Nadam se da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer”, rekao je Wilders, odranije poznat javnosti po antiislamskim stavovima.

Lideri drugih partija u parlamentu Holandije usprotivili su se ovakvoj inicijativi, tvrdeći da je protivna vjerskim slobodama koje su zagarantovane Ustavom Holandije.

Holandski zastupnik turskog porijekla Tunahan Kuzu je izjavio da je čak počeo sažaljevati Wildersa, napominjući kako već 14 godina “govori iste stvari”.

Naglasio je kako će stranka “Denk”, kojoj pripada, uvijek biti protiv takvih izjava koliko god dugo Wilders nastavljao istu politiku.

“Političko naslijeđe Wildersa je puno krvi. Rasizam i mržnja prema muslimanima u posljednjih 14 godina su u porastu. Imamo napade na džamije i prijetnje muslimanima. Prema istraživanju sprovedenom 2011. godine, 25 posto simpatizera PVV-a je spremno posegnuti za nasiljem kako bi postigli svoj cilj. Prema politici koju zagovara Wilders, izgubili bi slobodu koju imamo u ovoj zemlji”, kazao je Kuzu.

Prije dvije godine, PVV je u partijskom programu obećao da će zatvoriti džamije u zemlji, zabraniti Kur'an i otkazati boravišne dozvole azilantima.

PVV, koju predvodi Wilders, nakon izbora prošle godine postala je druga najveća politička partija u zemlji, osvojivši 20 mjesta u parlamentu.