U Austriji upriličeno druženje dva bošnjačka džemata povodom ramazana

0
140
Foto: IKC Grac

U nedjelju je u Islamskom Kulturnom Centru Grac upriličeno treće po redu druženje dva bošnjačka džemata iz Graca “Bošnjak” i “IKC Grac”.

Imami hafiz Sabahudin ef. Hašić i Fikret ef. Fazlić su prigodnim vazovima motivirali džematlije da što spremniji dočekaju ramazan, rade što više dobrih dijela i raduju se velikoj milosti i blagodati ovog mjeseca. Mektebska djeca IKC Grac i hor džemata Bošnjak su svojim izvedbama dali i umjetničku dimenziju ovog prelijepog druženja sa svojim divnim izvedbama, a vrijedni aktivisti su pripremili i ćevape, kolače i druge poslastice, tako da je sve prošlo u najljepšoj atmosferi.

Prvi vikend u ramazanu je rezervisan za promociju knjige “Zeig mir doch, was Mohammed neues gebracht hat…” (Pokaži mi šta je to novo donio Muhamed…) poznatog autora i imama iz Njemačke hafiza Benjamina Idriza. Naime, u zadnje vrijeme je veliko interesovanje i medija i društva za islam i islamsku literaturu. Ipak, na njemačkom jeziku preovladavaju knjige koje pišu nemuslimani, često i u vrlo negativnom kontekstu, tako da je ova knjiga, koja će premijeru predstavljanja u Austriji imati u subotu 19. 5. u IKC Grac, osvježenje za njemačko govorno područje te poticaj muslimanima da se aktivnije uključe u sve aspekte društvenog života, pa i u pisanje i izdavanje knjiga sa islamskim temama na njemačkom jeziku.

Godinu nakon dobijanja upotrebne dozvole za prvu, ali još nezavršenu džamiju u Gracu i pokrajini Štajerskoj, džematske aktivnosti se odvijaju u punom kapacitetu. Posebno u mjesecu ramazanu se intenzivira svakodnevno druženje, zajednički iftari i razni ibadeti. Ovaj ramazan vjernici u IKC Grac će iskoristiti i za prikupljanje novca za finansiranje moderne džamijske fasade od stakla, koja bi krajem ove godine trebala da krasi ljepoticu u Gracu. A ovu temu su popratile i austrijske novine Kronen Zeitung sa naslovom “Gracerska džamija vani gotova do kraja 2018.”, gdje su pozitivno opisali aktivnosti i rad Islamskog Kulturnog Centra Grac, saopćio je Emir Serdarević iz IKC-a Grac.