Turska / Protesti na ulicama zbog Trumpove odluke o Jerusalemu

0
445
Foto: Anadolija

Na ulicama Istanbula su u srijedu navečer održani protesti protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je Jerusalem zvanično priznao kao glavni grad Izraela.

Ispred zgrade Generalnog konzulata SAD-a u Istanbulu okupilo se na stotine demonstranata.

Okupljeni su uzvikivali slogane kao što su “Ne evropsko, nego islamsko jedinstvo”, “Ubico SAD gubi se s Bliskog istoka” i “Trumpe ne testiraj naše strpljenje”.

Ali Ugur Bulut, jedan od organizatora protesta, kazao je novinarima kako se nastavlja američka i izraelska politika okupacije.

Osim u Istanbulu, protesti protiv Trumpove odluke su održani i u drugim turskim gradovima, uključujući Ankaru i Antaliju.

Također, i na ulicama Pojasa Gaze održavaju se protesti protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je Jerusalem zvanično priznao kao glavni grad Izraela.

Foto: Anadolija

Na poziv Hamasa na sjeveru Pojasa Gaze održavaju su protesti na kojima okupljeni nose zastave Palestine kao i transparente u znak podrške Jerusalemu.

Podsjetimo, Trump je izjavio kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Istakao je i kako je već naložio američkog administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena u Jerusalem.

Foto: Anadolija