Saudijski princ Turki bin Fejsal potvrdio otmicu saudijskih prinčeva

34

Bivši saudijski načelnik Glavne obavještajne službe, princ Turki bin Faisal Al Saud je potvrdio da su četiri saudijska princa koja su nestala u Evropi sada u Rijadu.

Princ je tokom intervjua za rusku novinsku agenciju Sputnik govorio od trenutnoj situaciji na Bliskom istoku kao i perspektivi zajedničke saradnje Moskve i Rijada nakon posjete saudijskog kralja Rusiji.

Na pitanje o nestanku četvorice prinčeva, Fejsal je kazao da je ‘Interpol izdao nalog za njihovo hapšenje. Mi ne volimo objavljivati ove stvari jer ih smatramo našim unutrašnjim poslovima. Naravno, postoje osobe koje rade na tome da ih vrate. Oni su ovdje, nisu nestali. Oni viđaju svoje porodice”.

“Oni su poput svih kriminalaca, imaju svoja prava i odgovornosti”, dodao je princ.

U avgustu, BBC Arabic je objavio dokumentarac u kojem je tvrdio da su nestala trojica prinčeva Alu Saud koji se protive režimu i koji su živjeli u Evropi.

U izvještaju je navedeno da postoje dokazi da su trojica prinčeva kidnapovana i deportovana u Saudijsku Arabiju. Izvještaj je također naveo da su kidnapovanja u skladu s državnim programom koji sistematski kidnapuje saudijske disidente i protivnike.

Uprkos svim izvještajima i dokumentima objavljenim o kidnapovanju trojice prinčeva, saudijske vlasti nisu izdale nikakvo saopćenje ili komentirale nove dokaze koji se odnose na njihovo kidnapovanje.

Tri princa, princ Sultan bin Turki bin Abdulaziz, stanovnik Ženeve i Massachusettsa, princ Turki bin Bandar iz Pariza i Saud bin Sejf en-Nasr iz Miliana, su nestali u posljednje dvije godine. Već više od dva mjeseca nestao je i princ Abdulaziz, sin bivšeg saudijskog kralja Fahda, koji je, u više navrata, iskazao svoje nezadovoljstvo sa politikom saudijske vladajuće porodice i kritizirao vladare UAE, posebno Muhammeda b. Zajida.

U jednoj od posljednjih objava princ Abdulaziz b. Fahd na Twitteru je je napisao da, nakon što je obavio obrede hadža, planira otići kod svog amidže, kralja Selmana, oprostiti se od njega i otputovati, ne navodeći gdje. Na kraju je napisao: “Ukoliko ne otputujem, znajte da sam ubijen. U amanet vam ostavljam moje kćerke, a moja krv znate kod koga je.”

Nekoliko sati nakon ove objave na Twitteru ona je izbrisana, a napisana je nova u kojoj stoji da je njegov profil bio hakovan. Od tada, nema nikakvog traga od princa Abdulaziza b. Fahda, ali je tajanstveni profil “Mudžtehid”, blizak saudijskim vlastima, objavio informaciju da su u srijedu snage lojalne saudijskom prijestolonasljedniku Muhammedu b. Selmanu, provalile u palatu princa Abdulaziza u Džiddi i uhapsili ga.