Nova provokacija: Geert Wilders planira takmičenje iz karikatura o “poslaniku Muhammedu”

0
148

Lider radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Geert Wilders je opet provocirao muslimane tako što je poručio da će u zgradi holandskog parlamenta biti održano takmičenje iz karikatura o “poslaniku Muhammedu”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sloboda mišljenja je ugrožena, posebno protiv islama. To nikada ne možemo prihvatiti. Zbog toga ću sa svjetski poznatim karikaturistom Boschom Fawstinom ove godine u Predstavničkom domu održati takmičenje iz karikatura na temu Muhammeda”, napisao je Wilders na društvenim mrežama.

Pojedini holandski mediji pišu da bi Wilders na ovaj način mogao iskoristiti pravo koje imaju zastupnici da jednom godišnje u zgradi parlamenta organizuju određenu aktivnost.

Holandski zastupnik turskog porijekla Tunahan Kuzu za AA je kazao da Wilders ovim postupkom želi isprovocirati muslimane, posebno u mjesecu ramazanu.

“I sam zna da je ovo provokativan čin kojim iskazuje mržnju čime želi muslimane u ovoj zemlji isprovocirati. Međutim, muslimani koji žive u Holandiji su svjesni da je ovo provokacija. Ne treba nasjedati na podle igre ljudi poput Wildersa koji osjećaju mržnju prema muslimanima”, rekao je Kuzu.

Dodao je kako je Wilders i ranije pravio slične provokacije i vrijeđao muslimane.

Glasnogovornica Parlamenta Holandije Anna Kodde je izjavila da još uvijek nisu dobili nikakav zahtjev za održavanje pomenute aktivnosti.