Bosanskog boksera zbog droge vredne 800 miliona dolara drže u posebnoj ćeliji

0
177
FOTO: Screenshot: Hapšenje Smaila Šikalo

Još pet osoba uhapšeno je u Peruu zbog sumnje da su povezani sa zaplenjenim kokainom, vrednim 800 miliona dolara, u gradu Truhilio, zbog kog je uhapšen i Bosanac Smail Šikalo. Uporedo sa tim, unutrašnja kontrola preispituje odluku sudije Angel Mendivil Mamani, koja je pustila Srbina Davida Cufaja, uhapšenog početkom 2017. godine zbog kokaina, da se brani sa slobode.

Šikala je u pritvoru posetila ženska osoba, ali za sada nije poznato ko je ona i u kakvim je odnosima s uhapšenim Bosancem.

Screenshot

Istražioci vjeruju da Šikalo posjeduje krucijalne informacije o tome ko je stvarni vlasnik ogromne količine droge i gde se on nalazi. On je u peruanskim medijima označen kao jedan od ključnih igrača u ovoj narko ekipi.

Šikalo je iz sigurnosnih razloga izolovan u posebnoj pritvorskoj ćeliji, odnosno odvojen je od ostalih uhapšenih, među kojima je i Peruanac Havijer Anibal Roke Montesinos (39).

Svi su dali izjave u odvojenim prostorijama o drogi koja je bila sakrivena u vili u ulici El Palmar u luksuznom naselju u gradu Truhuljo i spremna, upakovana, označena sa BH, za evropsko tržište.

Uhapšena petorka, kojoj su lisice na ruke stavljene zbog umještanosti u trgovinu kokainom koji je zaplenjen tokom prošle nedelje u Peruu, kako se sumnja, radila je na logistici transporta pošiljke droge koja je trebalo dalje da se proširi evropskim tržištem.

U akciji hapšenja oduzeti su računari, telefoni i laptopovi koji bi mogli sadržati detaljnije informacije o švercu droge, ali i drugim članovima grupe koji su u njega umešane.

Prema pisanju portala “La Republika”, istražitelji sumnjaju da je tu grupu predvodio upravo uhapšeni Smail Šikalo iz Bosne i Hercegovine, koji je priveden među prvima i on će ostati u pritvoru dok traje preliminarna istraga. Potom se očekuje da će sud odlučiti o tome da li će biti zadržan iza rešetaka.

Uz to, zaplenjena je i imovina pronađena u vili u Truhilu, prilikom hapšenja Smaila Šikala i Havijera Anibala Rokea Montesinosa.

Screenshot

Unutrašnja kontrola preispituje odluku sudije

Sudija koja je početkom 2017. godine donijela odluku da se David Cufaj (26) ”Srbin uhapšen početkom te godine zbog sumnje da je umješan u trgovinu dve tone kokaina” biće pod lupom unutrašnje kontrole, jer je Cufaj nestao bez traga.

Screenshot

Cufaja su mediji u Peruu 2017. godine označili kao glavnog finansijera narko-grupe koja je pokušala da prošvercuje dve tone kokaina koji je u luci Kalao zaplenjen u teglama sa šparglom. Kokain je morskim putem trebalo da bude prevezen u Holandiju.

Peruanski mediji Cufaja i Šikala preko kokaina doveli su u blisku vezu i sa Zoranom Jakšićem, drugim čovekom klana “Amerika”, takođe poznatom po međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Međutim, zanimljivo je da to nije jedina stvar koja povezuje njih dvojicu. Naime, Cufaj i Šikalo su odrasli u istoj ulici u Sarajevu i trenirali su boks u istom klubu.