Australski senator: To što muslimani u ovom slučaju nisu ubice ne znači da su nevini

0
143

Australski senator iz Queenslanda Fraser Anning reagirao je šokantnim saopćenjem nakon terorističkog napada na Novom Zelandu u kojem je, prema dosadašnjim podacima, ubijeno 49 osoba koje su se zatekle u džamijama u gradu Christchurchu.

Anning navodno osuđuje nasilje te postupak napadača, ali je njegov akt, dodaje, posljedica rastućeg straha u društvu zbog sve većeg broja muslimana u Australiji i na Novom Zelandu.

“Kao i uvijek, ljevičari i mediji će požuriti da ustvrde kako su uzroci pucnjave zakoni o posjedovanju oružja i osobe koji imaju nacionalističke poglede, ali to su klišeizirane gluposti. Stvarni razlog krvoprolića na Novom Zelandu je imigracijski program koji je dozvolio muslimanskim fanaticima da imigriraju na Novi Zeland”, napisao je Anning te dodaje:

Foto: Tanjug/AP/Mark Baker

“Budimo jasni, muslimani su danas možda bili žrtve, ali obično su oni napadači. Širom svijeta, muslimani ubijaju ljude u ime svoje vjere”.

Islam kao religija je, dodaje, nasilna ideologija koja poziva na ubistva nevjernika i otpadnika.

“Istina je da islam nije kao ostale religije. To je vjerski ekvivalent fašizmu. I samo zato što sljedbenici ove divljačke vjere nisu ubice u ovom slučaju, to ih ne čini nevinim”, napisao je senator.

Foto: Tanjug/AP/Mark Baker

Anning je australski političar koji je bio član desničarske stranke “Jedna nacija”. Od ranije je tamošnjoj javnosti poznat po kritikama na račun islama i muslimana, a njegova je današnja reakcija izazvala salvu kritika u tamošnjim medijima.

Njegove gnusne tvrdnje su osudili neki drugi političari, kao i općenito javnost u toj zemlji.

Današnji napad je, podsjećamo, izvršio 28-godišnji Brenton Tarrant.