Američki sud: Iran mora platiti šest milijardi dolara za napad 11. septembra

0
275

Federalni sud New Yorka presudio je da Iran treba platiti više od šest milijardi dolara porodicama poginulih u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, javila je televizija ABS News, pozivajući se na sudska dokumenta.

Prema presudi, Islamska Republika Iran, Korpus čuvara iranske revolucije i Centralna banka Irana su odgovorni za pogibiju 1.008 ljudi.

Zbog toga, Iran je obavezan da plati 12,6 miliona dolara svakom supružniku, po 8,5 miliona dolara roditelju i po 4,25 miliona bratu/sestri poginulih. Ukupna suma iznosi više od šest milijardi dolara.

Bez obzira na to što specijalna komisija za istragu terorističkog napada 11. septembra nije prethodno našla direktne dokaze umiješanosti Irana u napade, sud u New Yorku je dovoljnim za donošenje presude smatrao zaključke da je Teheran navodno pružao materijalnu pomoć terorističkoj organizaciji Al Kaida.

Rođaci poginulih u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine u New Yorku podnijeli su 2004. godine tužbu protiv vlasti Irana.

Malo je vjerovatno da će Teheran platiti navedenu sumu. Bez obzira na to, rođaci žrtava mogu tražiti da im se isplati novac sa američkih računa iranskih građana i kompanija.

U jesen 2016. godine Kongres SAD-a je usvojio zakon kojim se dozvoljava američkim sudovima da za terorizam sude cijelim državama.