Zukorlićev glasač iz Loznice Zane Šaulić: Mi nismo Bošnjaci već Srbijanci islamske vjeroispovjesti

0
198

Lista Muamera Zukorlića je na izborima za članove Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Loznici dobila glasove 82 upisana birača, Rasima Ljajića je podržalo njih 11, a Sulejmana Ugljanina – jedan.

Odbornik u ovdašnjoj Skupštini ispred Grupe građana i diplomirani ekonomista Zane Šaulić kaže da u Loznici živi oko 500 porodica sa gotovo hiljadu i po članova koji se izjašnjavaju kao Srbijanci islamske vjeroispovesti – muslimani, a ne kao Bošnjaci.

“Mi smo žitelji Srbije, ona je naša matica po geografskom porijeklu, pa ne prihvatimo da smo Bošnjaci, već se osjećamo kao Srbijanci koji svoju islamsku vjeru nesmetano praktikuju, kao što su to oduvijek činili i naši preci”, kaže Šaulić i podsjeća na to da je ranije bilo još oko 250 ovdašnjih ljudi koji nisu bili dovoljno upućeni ili su podlegali nekim političkim manipulacijama.

Također, kako kaže, njegovi sunarodnici islamske vjeroispovjesti imaju sva prava, te humanitarno udruženje “Gajret”, muslimansko groblje, dobru saradnju sa gradskim i republičkim institucijama.