Vučić: Neću se izviniti Oriću, spreman sam da trpim sve konsekvence

0
203

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neće izviniti ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, koji je ranije rekao da će to tražiti od Vučića i najavio mogućnost tužbe zbog izjava povodom njegove oslobađajuće presude za zločine nad Srbima, prenosi Srna.

“Ja se naravno neću izviniti Oriću. Spreman sam da trpim sve konsekvence”, rekao je Vučić za Televiziju “Pink”.

Predsjednik Srbije rekao je da ga je “u ljudskom smislu” pogodila Orićeva rečenica da su mu se ponudila trojica srpskih advokata iz Beograda da ga zastupaju u toj tužbi i naveo da to govori o tome koliko Srbi poštuju svoje žrtve.

“Zamislite ljude koji su se, ne prihvatili, jer da prihvatiš to je u redu, nego su se samoinicijativno javili `velikom gospodinu i veličanstvenom pravedniku` Oriću da tuže predsednika svoje zemlje da bi dokazali da Srbija nije u pravu i da nije bilo zločina Orićeve grupe nad Srbima”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, koliko poštuju srpske žrtve govori i to što je jedan od svjedoka promijenio iskaz – da li za novac ili za nešto drugo, neka mu bude na čast.

Predsjednik Srbije ocijenio je da je suviše krvi prošlo rijekama u regionu da bi odnosi mogli da budu divni, ali da odnose treba popravljati i izbjegavati sukobe.

On je ocijenio da su stvari u regionu kroz istoriju “stajale slatko” samo kada su se Srbi izvinjavali za sve i svašta, a da nikada niko nije pokazivao poštovanja prema srpskim žrtvama.

“Nikada naši odnosi nisu bili sjajni. Treba da izbegnemo sukobe, da popravljamo odnose, ali nemojte da očekujete neku veliku ljubav i da ti odnosi budu divni.

Suviše je krvi prošlo i Savom i Drinom i Vrbasom, i Bosnom i Unom i Sanom, pre svega u Drugom svetkom ratu i pre svega srpske krvi, u ovim ratovima i bošnjačke i srpske i hrvatske. Mora da se poštuje sve to i morate da razumete zašto nije logično i lako da imate najbolje moguće odnose”, rekao je Vučić.