Sa četvrtog protesta “1 od 5 miliona” zatražena smjena Nebojše Stefanovića

0
238

Protest “Jedan od pet miliona” održava se u centru Beogradu. Nekoliko hiljada građana ispunilo je Studentski trg i Vasinu ulicu, odakle su se uputili u protestnu šetnju centrom grada. Organizatori protesta su listi zahtjeva večeras dodali još jedan – smjenu ministra policije Nebojše Stefanovića.

Prema procjeni reporterke N1, na večerašnjem protestu se okupilo više građana nego prošle subote. Učesnici protesta su duvali u pištaljke i nosili transparente sa natpisima “Ima nas pet miliona”, “Dosta laži penzioneri su gladni”, “Šetam ne želim da odem”, “Reke vam ne damo, recite ne MHE”…

Prvo se obratio glumac Branislav Trifunović koji je okupljenima poručio da ako ih pitaju ko je organizator protesta, oni odgovore (predsjednik Srbije) Aleksandar Vučić, jer da nije njega, ne bi bilo ni protesta.

Foto: REUTERS / Marko Đurica

Organizatori protesta ponovili su svoje zahtjeve da se rasvijetli ubistvo Olivera Ivanovića, da se otkriju nalogodavci napada na novinare i opozicionare, kao i da opozicija dobije pet minuta prostora u Dnevniku RTS-a. Tim zahtjevima je dodat još jedan – smjena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Branislav Trifunović upozorio je okupljene da na trasi šetnje može doći do provokacija, ali je zamolio da na njih odgovaraju osmjesima i poljupcima.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtev makar ih se skupilo i pet miliona, a potom je raširen transparent “Počelo je” i zapaljene su baklje.

Foto: REUTERS / Marko Đurica

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku.”Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju”, poručili su.

Pošto su prošli RTS veliki transparent “Jedan od pet miliona” zamijenjen je transparentom “Stop krvavim košuljama”.

Medju gradjanima su brojne javne ličnosti i predstavnici opozicije medju kojima Borko Stefanović, Dušan Petrović , Nebojša Zelenović, i drugi.

Foto: REUTERS / Marko Đurica

Kolona se posle RTS-a, zaustavili ispred televizije Studio B, gdje večeras gostuje predsjednik Vučić, i pozvali su ga da izađe i da ih prebroji.

“Vučiću prebroj nas” i “Vučiću lopove” uzvikivalo je više hiljada okupljenih kod Palate Beograđanka u kojoj se nalaze prostorije TV Studio B.

Saobraćaj u ulicama kojima se kreće kolona učesnika protesta je obustavljen, a izuzev saobraćajne policije nema primetno pojačanog prisustva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Učesnici protesta trenutno se nalaze na Trgu Slavija, gde ljudi još pristižu.

Foto: REUTERS / Marko Đurica

Prvi protesti su inicijalno organizovanom zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, ali su u međuvremenu prerasli u šire građanske proteste.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle trećeg okupljanja u centru Beograda rekao da je spreman da sasluša nezadovoljne građane.

Organizatori protesta potom su Vučiću uputili zahtev da do danas u 18h, smeni Nebojšu Stefanovića “zbog kriminalizacije društva i vređanja protestanata”, kao i da danas dođe na Studentski trg ako hoće da sasluša nezadovoljne građane.