Ružić: Počinje izrada Kataloga albanskih imena

0
199

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je danas izradu Kataloga albanskih imena koji će omogućiti da matičari u Srbiji upišu imena pripadnika albanske nacionalne manjine u matične knjige apsolutno precizno i tačno.

“Ovaj posao je od izuzetne važnosti za naše građane koji su pripadnici albanske manjine i ostvarivanje svih njihovih prava”, rekao je Ružić i istakao da će se do 3. septembra raditi na popisivanju svih imena iz matičnih knjiga Leskovca, Niša, Vranja, Bujanovca, Preševa i Medveđe i njihovoj transkripciji na srpski jezik i pismo”, saopćilo je Ministarstvo za lokalnu upravu i državnu samoupravu.

Ružić je u cilju unapređenja ostvarivanja prava na službenu upotrebu albanskog jezika i pisma, odnosno na upotrebu ličnog imena pripadnika albanske nacionalne manjine, danas održao sastanak sa predstavnicima gradova Leskovac, Niš i Vranje i opština Bujanovac, Medveđa, Preševo, a u prisustvu šefa Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricija i direktorke Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Danijele Nenadić.

Izrada Kataloga započeće zahvaljujući podršci Misije OEBS-a u Srbiji, Koordinacionog tijela i Nacionalnog vijeća albanske nacionalne manjine, navodi se u saopćenju.

Kako navodi ministar, pripadnici albanske nacionalne manjine su se suočavali sa problemima u ostvarivanju pojedinih prava ukoliko se u različitim dokumentima lično ime transkribuje različito.

“Katalog će pomoći i pri upisu novorođenih beba i pribavljanju osnovne dokumentacije kroz projekat ‘Bebo, dobrodošla na svet'”, rekao je Ružić.

Ambasador Oricio je istakao je da će Misija OEBS-a u Srbiji nastaviti da podržava ovakve aktivnosti koji imaju za cilj veće mogućnosti za ostvarivanje prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji.

“Vjerujem da udruženim snagama možemo ovaj kompleksan posao da sprovedmo na odgovarajući način i da obezbijedimo instrument za ostvarenje ljudskih prava”, zaključio je ambasador.

Izvor: Tanjug