Predsjedništvo u zvaničnoj posjeti Beogradu: Grad okićen zastavama BiH i Srbije, šta mediji pišu o susretu na visokom nivou?

0
292

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine doputovali su u Beograd u službenu posjetu Republici Srbiji, gdje je za sutra zakazan niz sastanaka, među kojima se svakako izdvaja susret sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Večeras će, prije sutrašnjeg zvaničnog programa, Vučić ugostiti Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića na neformalnoj večeri u jednom beogradskom restoranu. Zvanični dio programa posjete počinje sutra u 10 sati, kada će za članove Predsjedništva BiH pred Palatom Srbije biti organiziran svečani doček, nakon čega je planiran i sastanak sa Vučićem.

Plenarni razgovori delegacija BiH i Srbije planirani su za 11 sati, a nakon njih će uslijediti i konferencija za medije, na kojoj će se javnosti obratiti predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović. Tokom dana su predviđeni sastanci i sa predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, predsjednicom Skupštine Republike Srbije Majom Gojković te posjeta Spomeniku neznanom junaku na Avali.

Prijestolnica Srbije je već danas u znaku posjete članova Predsjedništva BiH. Centralne gradske ulice, kao i autoput na ulazu u Beograd, okićeni su zastavama BiH i Srbije. Pažnju sutrašnjim događajima su posvetili i pojedini srbijanski mediji pa tako beogradski Danas piše, pozivajući se na zvaničnu potvrdu iz Vučićevog ureda, kako srbijanski predsjednik i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nisu razgovarali od “incidenta povodom Izetbegovićeve izjave o nezavisnosti Kosova”. S obirom da je Dragan Čović predsjedavajući Predsjedništva BiH, on će, pojasnili su Danasu iz Vučićevog kabineta, biti glavni sagovornik srbijanskog predsjednika.

Upravo pomenuti “incident”, ali i nedavnu presudu Haškog tribunala Ratku Mladiću, Danas izdvaja kao događaje koji će utjecati na ozračje same posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu.

S druge strane, mediji poput Informera ili Telegrafa danas su nešto više pažnje posvetili temama za koje su procijenili da su aktuelnije za Srbiju, poput “Trumpovih šiptara koji udaraju na Srbiju”, što je naslovnica Telegrafa, ili najavljenoj mogućnosti gradnje baze NATO-a u Brčkom, što je, prema ocjeni istog lista, pokušaj cijepanja Republike Srpske.

Ono što je od ranije poznato jeste da će se na sutrašnjem sastanku razgovarati o relizaciji zajedničkih infrastrukturnih i ekonomskih projekata BiH i Srbije, među kojima se izdvaja gradnja autoputa od Sarajeva do Beograda. Otvoreno je i pitanje definiranja granice između dvije zemlje. Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporni su dijelovi kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte, zatim dio kroz koji prolazi pruga Beograd – Bar i dio oko općine Priboj, koja je razdvojena teritorijom općine Rudo. Srbija predlaže da joj BiH ustupi taj teritorij u zamjenu za drugi, što bh. vlasti odbijaju jer ne postoji osnov koji bi išao u prilog takvim srbijanskim zahtjevima.

Među Beograđanima sa kojima smo danas imali priliku razgovarati ne vlada naročito interesovanje za sutrašnju posjetu delegacije BiH, uprkos povišenim tenzijama u proteklih mjesec dana uzrokovanih, prije svega, presudom Ratku Mladiću i nizom propagandnih tekstova srbijanskih medija usmjerenih na bošnjačke političke predstavnike u BiH. Kada već spominjemo Mladića, majice sa njegovim likom su jedan od eksponiranijih proizvoda koji se nude kupcima u Knez Mihajlovoj ulici, uz majice sa likom Slobodana Miloševića i Draže Mihailovića.