Novina za đake – drugi strani jezik ocjenjuje se opisno

0
273
Ilustracija

Za učenike osnovnih škola koji su ove godine krenuli u peti razred mijenja se status ocjenjivanja drugog stranog jezika. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da predmet pređe u izborni i da se ocjenjuje opisno, prenosi N1.

Nastavnici kažu da takva odluka nije dobra, jer će đaci, kako ističu, izgubiti motivaciju da uče. S druge strane iz resornog ministarstva odgovaraju – u toku su pripreme za imene i dopune Zakona.

Odličan, vrlodobar, dobar, dovoljan i nedovoljan su ocene koje đaci od petog do osmog razreda neće dobijati za znanje iz drugog stranog jezika. Status predmeta je promijenjen u izborni, pa učenicima sledi opisno ocjenjivanje. Zbog novog pravilnika, nastavnici kažu da su ogorčeni.

Iz resornog ministarstva poručuju da su u toku pripreme za izmjene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim su obuhvaćena i nova rješenja za ocjenjivanje drugog stranog jezika.

“U susret zakonskim izmenama, Ministarstvo prosvjete je uputilo dopis direktorima osnovnih škola na teritoriji Srbije da se u sadašnjem petom razredu tokom prvog polugodišta školske 2018/2019 godine drugi strani jezik ocjenjuju dvojako – brojčano i opisno”, navode iz Ministarstva prosvjete.

Obavezni drugi jezik u školama u Srbiji, uveden je reformom obrazovanja iz 2003. godine. Od tada učenici imaju priliku da uče dva strana jezika, među kojima su engleski francuski, njemački, španski, ruski i italijanski za koje su dobijali brojčane ocjene.