Milan Mojsilović novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije

0
264
Foto: Ministarstvo odbrane

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije je dosadašnji pomoćnik ministra odbrane Srbije general potpukovnik Milan Mojsilović, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da je prihvatio zahtjev dosadašnjeg načelnika Ljubiše Dikovića za penzijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u zgradi starog Generalštaba u Beogradu naveo da je odluke doneo u skladu sa Ustavom Srbije, a nakon brojnih konsultacija sa Ministarstvom odbrane i sa čelnim ljudima Vojske Srbije.

“Vanredno je unaprijeđen general-potpukovnik Milan Mojsilović i on će biti novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, koji je do sada bio pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane”, rekao je.

Vučić je istakao da je prihvatio zahtjev dosadašnjeg načelnika Ljubiše Dikovića za penzionisanjem, zahvalivši Dikoviću na “časnom, požrtvovanom i posvećenom odnosu, kao i ljubavi prema otadžbini koje je pokazao”.

“General Diković se časno suprotstavljao NATO agresiji 1999. godine. Veoma sam zahvalan na poslu koji je obavljao, na tome što je posljednjih godina radio ozbiljno i odgovorno na modernizaciji Vojske Srbije “, naveo je.

Vučić je Dikoviću zahvalio i za “cjeloživotnu posvijećenost Srbiji, srpskom narodu, za sve što je uradio”.

“Donio sam danas i ukaz o odlikovanju Dikoviću, to je najviši orden, orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena”, dodao je.

Predsjednik Srbije je istakao da je za zamjenika načelnika postavljen dosadašnji direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Petar Cvetković.

Kako je naveo, ne bi ulazio u dalje razloge za promjene u vojsci, već su “gledali samo ko može da donese novu energiju”.

“Uveren sam da će dobro, časno obavljati svoj posao, da će se boriti za Srbiju i vjerujem da će ljudi u Srbiji, kao što su do sada imali, u budućnosti, ne samo imati instituciju koju najviše poštuju i cijene, već i instituciju kojoj najviše vjeruju i najviše je vole”, naglasio je.