Melodramatika Vučića: Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti u Srbiji

0
150

Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni sa ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski Financial Times koji je započet na balkonu njegovog kabineta u Predsjedništvu Srbije, upravo na mjestu gdje je kraljevski par 1903. godine pogubljen.

Sa balkona sjedišta predsjednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. Sa ovog mjesta, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsjekli su mu prste, a tijelo njegove žene je osakaćeno, piše Financial Times.

“Nijedan Aleksandar nije preživio na vlasti”, kaže Vućić, s prizvukom melodramatike u glasu, piše Finansial Times.

U tekstu, u kome se podsjeća na izazove učlanjenja u EU i statusa Kosova kao gorućih problema Srbije, ali i Vučićevu političku prošlost i promejnu političke orjentacije konstatuje se da su upravo ove Vučićeve riječi “ne baš suptilan podsjetnik na ograničenja sa kojima se on sreće dok se zemlja kreće na putu ekonomskih reformi, političke stabilizacije i jednog dana potencijalnog članstva u EU.”

Međutim, da bi se Srbija kvalifikovala za članstvo u EU, podsjeća list, Vučić mora prvo da riješi status Kosova, čijoj se nezavisnosti većina Srba protivi jer i dalje Kosovo vidi kao kolevku nacije i Srpske pravoslavne crkve.

“Opsjednut sam Kosovom. Bez rješavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti”, rekao je Vučić.

Podsjeća se da je Kosovo najvažniji test za Srbiju. Kako piše Financial Times Vučića, koji ima dobre odnose sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Rusijom, Evropska unija, a naročito njemačka Angela Merkel vide kao najbolju šansu za uvođenje zemlje u evropski mejnstrim.

S druge strane, podsjeća se, kritičari aktulene vlasti kažu da je EU stvorila “faustovski” pakt sa Vučićem.

“Članstvo u EU je “šargarepa” koja treba da indukuje reforme u zemlji koja se nada da će ući u EU do 2025. godine. Ali to podrazumijeva i stvaranje oštrijih uslova i učvršćivanja demokratskih institucija, rješavanje problema sa korupcijom, kao i rješavanje problema sa Kosovom. Ova godina bi mogla da bude odlučujući test, počevši od Samita EU i lidera Zapadnog Balkana u Sofiji u četvrtak, koji treba da doda svjež podsticaj širenju bloka”, navodi se u tekstu Financial Timesa.

List podsjeća i da je Vučić u politiku ušao kao ultranacionalista koji se ubrzo nakon masakra u Srebrenici zakleo da će “za svakog ubijenog Srbina, ubiti 100 muslimana”, a kasnije bio ministar informisanja u vrijeme Slobodana Miloševića.

“Počnete da se pitate da li su te (radikalne) stvari važne da se samo za njih borite”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o svojoj prošlosti.

Vučićev dan počinje u 6.30 i to lekcijom iz ruskog jezika, ali kako navodi Financial Times to nikako ne znači da će on postati “Putinova peta kolona u Evropi”.

On sebe, kako piše u tekstu, predstavlja ne kao posljednju, ali svakako kao najbolju nadu za svoju zemlju.

“Srbija je proizvela više istorije nego što može da svari”, kaže on citirajući Vinstona Čerčila i zaključuje da je najvažnije održati mir i spokoj.