Ljajić: Veliki sam protivnik zamrznutog konflikta po pitanju Kosova

0
139
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je veliki protivnik zamrznutog konflikta po pitanju Kosova.

On je istakao i da smatra da sve stranke treba da daju svoje viđenje važnih državnih pitanja, a ne da, kako kaže, čekaju da predsjednik Aleksandar Vučić to završi, pa da ga onda napadaju, kakvo god rješenje bilo.

U intervjuu za Večernje novosti, Ljajić kaže da o prijedlogu njegove SDPS o pitanju Kosova još nije razgovarao sa predsjednikom Vučićem.

“Ali smatram da sve stranke treba da daju svoje viđenje važnih državnih pitanja, a ne da čekaju da Vučić to završi, da bi onda kakvo god rešenje da bude mogle da ga napadaju i kritikuju”, rekao je on.

Upitan da li postoje rokovi za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, te da se u tom kontekstu pominje mart, Ljajić kaže da se ovo pitanje ne može rešiti tako brzo kao što neki ljudi u međunarodnoj zajednici očekuju.

“O Kosovu se intenzivno priča više decenija, ne znam da li je realno da se to sad riješi za nekoliko mjeseci. Plus, pozicije su i dalje veoma udaljene”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, pitanje Kosova sad provejava kao neko dominantno raspoloženje u javnosti.

Smatra da zanrznuti konflikt nije rješenje, već, kako kaže, opcija da sjedmo skrštenih ruku, gledamo u nebo očekujući da se nešto desi, da neka viša sila ovo riješi.

“A to je najgore moguće i za Srbiju i za Srbe na Kosovu”, rekao je Ljajić.

Dodaje da je lako pričati sa Terazija i iz kafana o zamrznutom konfliktu ali se pita da li Srbi na Kosovu to mogu da izdrže.

“Ni sa Trampom se politika Amerike prema Srbiji, regionu i Kosovu nije promijenila. EU, iako oslabljena, ima isti odnos prema rješavanju kosovskog pitanja. Rusija se vratila na velika vrata na međunarodnu političku scenu i ni to nije dramatačno promijenilo stvari oko Kosova. Šta još treba da se desi, da propadnu Amerika i EU pa da nam međunarodne okolnosti u potpunsti idu naruku. Pa čak i da to bude, kad-tad ćemo morati da riješimo kosovsko pitanje”, zaključio je Ljajić.