Ljajić o ideji podjele: Thacijeva izjava je tragikomična, pa nismo jeli bunike

0
197
Foto: Marko Jovanović

Kada govorimo o rešenju kosovskog pitanja čini mi se da smo ušli u tragikomičnu situaciju, više tragičnu nego komičnu, jer je sada Hashi Thaci počeo da govori o podeli centralne Srbije, rekao je danas potpredsjednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je naglasio da Thaci govori o podjeli, ali ne podjeli Kosova, već da korekcija granica podrazumijeva pripajanje Preševa, Bujanovaca i Medveđe Kosovu.

“Thaci govori o podeli, ne o podjeli Kosova već o podeli centralne Srbije. Kao da smo svi bunjike jeli, pa će neko da prihvati takvu ideju. Ne postoji i jedan čovjek koji bi u Srbiji o tako nečemu mogao i da razgovara”, rekao je Ljajić za TV Prva.

Kako kaže, u Srbiji se kritikuje svaki čin dijaloga, govori da treba sačekati bolja vremena “kao da je stanje za srpsku zajednicu na KiM idealno pa treba da ga sačuvamo, jer pregovorima ćemo nešto da izgubimo”.

“Mi zapravo čuvamo iluziju da se ništa na Kosovu nije promenilo, da je Kosovo naše, iako nemate nikakvu faktičku vlast. Kritikuje se pravno obavezujući sporazum koji sada i ne postoji, kritikuje se svako rešenje koje se pojavi u medijima, a niko ne predlaže rešenje”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Srbija u rešavanju kosovskog pitanja mora da ima proaktivnu ulogu, da traži kreativno rješenje, te da, ako je međunarodna zajednica tvrdila da je pitanje Kosova sui generis problem, mora da se pronađe i neko “sui generis rješenje”.

Ljajić napominje da bez EU i SAD kosovsko pitanje teško može biti rešeno i da bi do sada bilo pronađeno da je postojala mogućnost da se reši direktno u srpsko-albanskom dijalogu.

“Jasno je da su kosovski Albanci imali podršku međunarodne zajednice za ostvarivanje svojih ciljeva. Bez učešća EU i SAD teško da ovaj problem može biti rešen”, zaključio je Ljajić.