Merima Bašić / Dama u rukavicama koja dominira u ringu

32
Foto: Klix.ba

Najbolja kik-bokserka iz BiH, Merima Bašić, iza sebe ima niz odličnih rezultata koje je zaslužila napornim radom i odricanjem. Merima je rođena u Sarajevu gdje i živi, a po struci je profesorica književnosti.

Ipak, ljubav prema sportu odvela ju je u svijet kik-boksa u kojem uživa i postiže zapažene rezultate. Ona iza sebe ima zavidne rezultate, pobjede u profi mečevima, medalje i pojas svjetske prvakinje u WBL verziji.

Izvan ringa je mirna i hladna, dok u ringu pokazuje sasvim drugo lice. Nasilje nad ženama, nažalost, nije rijedak slučaj, a kik-boks je svakako način da se one nauče zaštititi od nasilnika. Nekima od njih Merima pomaže na svojim treninzima. Najveće zadovoljstvo joj je predstavljati svoju državu Bosnu i Hercegovinu, pa je najavila pohod na nove medalje.

Mladim ljudima savjetovala je da se bave nekim sportom, a državi da to podrži, i finansijski pomogne perspektivnim sportistima koji ostvaruju zapažene rezultate.

Merima će 13. oktobra nastupiti na K1 turniru u Bugarskoj, a nakon napornih i kvalitetnih priprema osjeća se spremnom za ozbiljan izazov. Nada se da povreda neće biti, jer u novembru ide na Svjetsko prvenstvo.