Inicijativa: Vratite nam Sandžačke igre!

Ovih dana ponovo je aktuelizovana inicijativa za obnavljanje Sandžačkih igara, sportske manifestacije koja je po svom karakteru, sadržajima i poruci, sasvim posebna sportska, kulturno-zabavna, a u novije vrijeme i privredna i kultna regionalna manifestacija.

Prve Sandžačke igre održane su u Prijepolju, 1954. godine, i na njima su učestvovali sportisti grada domaćina i susjednih Priboja i Nove Varoši. Tokom vremena broj učesnika manifestacije se proširivao, tako da je ona vremenom postala najveća amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Posljednji put Sandžačke igre održane su u Tutinu 2007. godine, a njihovo održavanje ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine.

Sandžačke igre odigrale su veoma značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportskih i drugih infrastrukturnih objekata u svim mjestima u kojima su organizovane. Posebno značajnu ulogu igre su imale u pogledu razvoja dobrih međuetničkih odnosa i duha tolerancije i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Nedavno je građanski aktivista Bahrija Sijarić pozvao sve zainteresovane NVO, udruženja, pojedince da zajednički organizuju potpisivanje peticije kojom bi građani svojim potpisima dali podršku inicijativi da se Sandžačke igre ponovo organizuju.

Izvor: sandzacke.rs

facebook komentari:

2 Comments

 1. Aldina

  29/06/2012 at 21:51

  Nadam se da ce se gradjani Sandzaka ukljuciti u ovo, bilo je i vreme za pokretanjem ovakve inicijative.Veliki poz za inicijatora Baketa Sijarica od njegove drugarice,nadam se da ce ovo da uspe!

 2. Fahrudin Islamovic

  29/06/2012 at 22:26

  Nakon inicijative naseg prijatelja i sugradjanina Baketa Sijarica da se Sandzacke igre opet odrzavaju u Sandzackim gradovima, neformalna grupa Borci za ekologiju koja se inace bavi ekoloskim akcijama i problemima spremna je da ponudi svoje volontere u prikupljanju potpisa za Sandzacke igre.Smatramo da osim NVO, udruzenja i neformalnih grupa da bi ovoj inicijativi i predlogu trebale da se pridruze i uzmu ucesce i politicke stranke i odredjene institucije u Sandzaku.Jer samo tako zajedno mozemo nesto..
  Peticiju smo poceli i elektronskim putem molim vas dajte svoj elektronski glas na http://www.peticije24.com/vratite_nam_sandzacke_igre

  Fahrudin Islamovic
  clan neformalne grupe
  Borci za ekologiju

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *