Ugljanin traži povlačenje i reviziju Akcionog plana za manjine

54
Foto: Anadolija

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocIJenio je danas da Bošnjaci aktivno učestvuju u svim procesima evropskih integracija Srbije i ponovo zatražio povlačenje i reviziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u okviru Poglavlja 23 u pregovrima sa EU.

On je na konferenciji za novinare kao primjer naveo učešće u izradi Akcionog plana i u svim radnim tijelima koja rade na njegovoj primjeni i kontroli, jer će od njega zavisiti kvalitet života Bošnjaka i ostalih manjina u zemlji.

“Mi aktivno učestvujemo, iako tvrdimo da ovaj Akcioni plan nema potreban legitimitet. Zato, već nekoliko puta, pozivamo Vladu Srbije da povuče ovaj dokument u najhitnijem roku, da organizuje njegovu reviziju i da uključi manjine u davanju doprinosa, prijedloga i preporuka”, rekao je Ugljanin.

On tvrdi da su Bošnjaci bili najaktivnija manjina tokom javne rasprave, koja je prethodila usvajanju Akcionog plana, a da ni na jedan od 498 komentara poslatih pisanim ili elektronskim putem nisu dobili nikakav odgovor.

“Naši predstavnici su učestvovali od samog početka formiranja Radne grupe za Akcioni plan, tražeći izvještaje o sudbini naših predloga, koje nikada nismo dobili. Predstavnik BNV je napustio sam kraj sjednice na kojoj se pripremala javna rasprava, jer nije želeo da daje legitimitet nelegalnom dokumentu, u koji nije uključen nijedan od gorućih problema Bošnjaka, o čemu smo obavijestili sve državne organe”, rekao je Ugljanin.

On je istakao da je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker u pismu, odgovarajući na njegov prijedlog o nastavku Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, tražio da se skoncetrišu na važno poglavlje 23, jer “nacionalni savJeti treba da igraju ključnu ulogu u implementaciji Akcionog plana za manjine”.

“Ista je stvar sa Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakonom o nacionalnim savjetima. Nijedan naš prijedlog nije ušao ni u jedan, ni u drugi zakon, tako da očekujemo da i oni budu povučeni iz procedure, a da se manjinskim predstavnicima omogući da učestvuju u njihovoj izradi”, rekao je Ugljanin.