TRIBINA BNV: Implementacija nastave na bosanskom jeziku u Prijepolju

0
101
Foto: BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je u nedjelju, 24. marta u Prijepolju tribinu pod nazivom “Implementacija bosanskog jezika u Prijepolju”.

Na tribini su govorili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo, prof. dr. Sait Kačapor, potpredsjednik Vijeća, prof. dr. Sead Šemsović, predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta i Suad Hanić, učitelj OŠ “Svetozar Marković” iz Brodareva.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžo govorio je o obrazovanju na bosanskom jeziku kao temelju očuvanja bošnjačkog identiteta u Sandžaku. On je konstatovao da pozitivnu praksu iz novopazarskih, sjeničkih i tutinskih škola treba prenijeti na prostor Nove Varoši, Prijepolja i Priboja te da će za djecu iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice upis u prvi razred osnovne škole biti po automatizmu, dok će se u zapadnom dijelu Sandžaka i dalje sprovoditi anketiranje roditelja.

Foto: BNV

Prof. dr. Sait Kačapor je u svom izlaganju naveo primjere malih jezika koji su se sasvim utopili u jezike moćnijih naroda, čime je posebno potcrtao problem asimilacije kao i da se gubitkom maternjeg jezika gubi kultura jednog naroda.

Suad Hanić koji je učitelj u školi “Svetozar Marković” je iz svog dosadašnjeg iskustva govorio o bitnosti obrazovanja djece na maternjem jeziku te kako je važno razgovarati o tome sa roditeljima čija će djeca ove godine upisati prvi razred.

Foto: BNV

Prof. dr. Sead Šemsović, predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, govorio je o konformizmu Bošnjaka i problemima koje, kako je Šemsović istakao, Bošnjaci sami sebi prave, što je nauka odavno imenovala pojmom “autošovinizam”. On je također potcrtao da je implementacija bosanskog jezika u školama velika odgovornost kako na samom roditelju, tako i na direktorima, pedagozima, psiholozima i svim drugim društvenim i kulturnim aktivistima.

Bošnjačko nacionalno vijeće će u narednom periodu pokrenuti niz aktivnosti vezanih za bosanski jezik koje imaju za cilj informisanje i podizanje svijesti o bitnosti nastave na bosanskom jeziku za Bošnjake.