Skandalozna promocija knjige o “srpskom porijeklu” Bošnjaka (VIDEO)

0
178

“Sa sigurnošću može da se kaže da je jedan dio stanovništva Sjeničko – Pešterske visoravni čisto srpskog porijekla i pravoslavne provenijencije a jedan dio je albanskog porijekla i katoličke provenijencije. Oko toga nema dileme. Sve ostalo je stvar političke manipulacije“, rekao je kvazi historičar iz Sjenice Salih Selimović na promociji knjige “Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko – Pešterskoj visoravni“ koje je održana u prijepoljskom Domu kulture.

Inače, Salih Selimović je već duže vrijeme poznat i afirmisan u srpskim medijima, naročito onim koji žele i dalje spočitavati Bošnjacima srpsko porijeklo. Ti velikosrpski krugovi iz Beograda sve ovo vrijeme rade na predstavljanju Bošnjaka kao ostataka srpskog korpusa koji su za vrijeme Osmanskog carstva prihvatili islam.

Knjiga sadrži porijeklo 741 prezimena familija sa teritorija Sjeničko – Pešterske visoravni koja je, prema riječima autora, bila područje odakle se intenzivno iseljavalo ali i na koju se doseljavalo u etapama.

“Niko nije pao s neba niti je došao iz Saudijske Arabije. Veliki broj muslimana nosi srpsko porijeklo i djelimično albansko. Oko toga nema dileme”, navodi se u Selimovićevom djelu.

Komentarišući činjenicu da se to stanovništvo etnički izjašnjava kao Bošnjaci Selimović je rekao:

“Druga stvar koliko je to naučno utemeljeno. Ljudi često hoće da budu ono što nisu ili što bi željeli da jesu. A trebaš biti ono što jesi i nikome ne bi trebalo da smeta to šta si bio prije 300 godina. Moji su porijeklom Hercegovci i bili su Vujovići od kojih je jedan 1650. godine primio islam. Ja sam musliman i toga se ne odričem ali ne treba ni zaboraviti svoje srpsko porijeklo!” rekao je na promociji Salih Selimović.

Međutim, bošnjački historičari ističu da su Vujovići, koje pominje Selimović, od Bileće i da pripadaju vlaškom plemenu, kao što su Kapori, Miriliovići, Pilipovići, MIloševići, Dedijeri, Tadići, Ljubovići… Sve su to vlaška katunska plemena koja su tek u drugoj polovini 19. stoljeća posrbljena (plemena objedinjena pod srbljanski narod).

Promociju je obilježila veoma slaba posjećenost od 10-tak predstavnika srpskih nacionalističkih udruženja i stranaka, a primjećeno je prisustvo i Nadira ef. Dacića.