Režimski mediji ponovo čuju neizrečeno: Slučaj Sulejman Ugljanin

0
176

Sulejman Ugljanin nije zahtijevao osnivanje Sandžačke republike niti je vrijeđao Aleksandra Vučića tokom obraćanja nakon izborne pobjede za Bošnjačko nacionalno vijeće, uprkos takvim tvrdnjama Informera.

“Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin na mitingu u Novom Pazaru direktno je tražio osnivanje Sandžačke republike!“, podnaslov je teksta uz koji Informer prilaže snimke spontane proslave izborne pobjede na kojima se, ipak, ne čuje takav zahtjev. Ne čuje se ni da Ugljanin vrijeđa Aleksandra Vučićа, što Informer također tvrdi u tekstu, ali i u naslovu vijesti: “SULEJMAN BI DA CEPA SRBIJU! Ugljanin na mitingu tražio Sandžačku republiku i vređao Vučića!“

Na ostalim dostupnim snimcima (1 2 3 4) Ugljaninovog obraćanja prisutnima nakon proglašenja pobjede, u izjavi za televiziju Prva, niti na konferenciji za medije, nema naznaka da je nosilac liste “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin“ zahtijevao formiranje Sandžačke republike i vrijeđao predsjednika Srbije. Ono što se jasno čuje jesu okupljeni koji su tokom Ugljaninovog govora skandirali “Sandžačka republika“ i “Vučiću pederu“.

Samoopredjeljenje demantuje navode Informera i drugih medija i tvrdi da Sulejman Ugljanin ni u jednom trenutku nije rekao tako nešto.

Informer nije odgovorio na molbu Fake News Tragača da pošalje snimke na kojima se čuju sporne izjave Sulejmana Ugljanina.

Sličnu vijest su prenijeli Pink i Srpska informativna agencija (SIA).