Vladike se potukle u Mileševi, služba otkazana

0
180

Oni koji su se zatekli u blizini manastira Mileševa u vrijeme večernje službe prošlog ponedjeljka nisu mogli da vjeruju svojim očima-novoustoličeni episkop mileševski Atanasije i bivši vladika Filaret su se potukli i čupali za kose i brade.

Kako svjedoči očevidac tog incidenta, sve se dogodilo ispred manastirskog konaka, prije tačno nedjelju dana, oko 17 sati, ali, srećom, niko nije teže povrijeđen u tuči. On je ispričao da su, kako su stazicom prilazili konaku, začuli buku i shvatili da se neko tuče. Došlo je do koškanja Atanasija i Filareta, a potom su došli drugi sveštenici da ih razdvoje.

“Svi su bili u šoku i nisu mogli da vjeruju šta su upravo vidjeli”, kaže izvor Kurira. Prema njegovim riječima, čak je i večernja služba na kraju otkazana.

Pretpostavlja se da su problemi počeli kad je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC odlučeno da episkop Filaret boravi u manastiru Dubnica u selu Božetići kod Nove Varoši.

Vjerski analitičar Draško Đenović kaže da ne zna šta je uzrok ovog nesvakidašnjeg sukoba, ali pretpostavlja da je do nemilog događaja došlo zbog popularnosti episkopa Filareta u narodu.

“Filaret je dugo bio u Mileševi i uvijek je bio čovjek iz naroda, mnogima je pomagao, slao humanitarnu pomoć i zalagao se za ljude, dok Atanasija, s druge strane, gledaju kao administrativnog vladiku, akademika koji je dalek od građanstva”, kaže Đenović.

Atanasije, čije je svetovno ime Svetko Rakita, episkop je mileševski od 2017. Filaret, rođen je kao Jelenko Mićević, bio je mileševski episkop SPC dugi niz godina, od 1999. godine pa sve do 2015, kada je, uprkos tome što se protivio, skinut s episkopskog trona Mileševe.