OSNOVNI SUD PRIJEPOLJE: Načelnica Opštinske uprave Hanka Hajdarević nezakonito smijenjena

0
335
Foto: PP Media

Osnovni sud u Prijepolju postupajući po tužbi Hanke Hajdarević protiv Opštine Prijepolje, donio je prvostepenu presudu kojom se poništištava rješenje Opštinskog vijeća kojim je razriješena sa mjesta načelnika Opštinske uprave Hanka Hajdarević.

U obrazloženju presude između ostalog navodi se da je Vijeće rješenje doijnelo nezakonito te da nije bilo navodnih propusta u radu koji su bili navedeni kao osnov za smjenu tadašnje načelnice. Ovakva odluka Opštinskog vijeća koštaće poreske obveznike Prijepolja 105 hiljada dinara, na ime troškova suđenja, piše PP Media.

Naime, nakon što je došlo do promjene vlasti u Prijepolju, veće je 29. septembra 2016. godine donijelo rješenje o smjeni Hanke Hajdarević sa mjesta načelnice Opštinske uprave.

Zbog ovakve odluke politički motivisane uslijedila je tužba sa njene strane u kojoj je navedeno da je rešenje doneto nezakonito i da se zasnivalo na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju. Nakon suđenja i svih izvedenih dokaza, sud je procijenio da razlozi za smjenu nisu postojali te da je ona učinjena neazkonito.

“Iz iskaza tužilje Hanke Hajdarević, saslušane u svojstvu parnične stranke proizilazi da je od tužilje, nakon što je došlo do promjene vlasti u opštini Prijepolje, od strane predsjednika Opštine i jednog člana Opštinskog vijeća zatraženo da podnese ostavku na mjestu načelnika Opštinske uprave, iz razloga što je prilikom podjele funkcija između koalicionih partnera to mjesto pripalo Bošnjačkoj demokratskoj zajednici. Da je tužilja odbila da podnese ostavku jer je smatrala da za to nema nikakvih razloga i da je izabrana po konkursu na mandatni period od pet godina, koji nije bio istakao i da su joj tada kazali da će pokrenuti postupak za njeno razrješenje na sjednici Opštinskog vijeća.

Po ocjeni suda razjrešenje tužilje se ne može zasnivati na slobodnom uvjerenju članova organa koji je donio odluku o razrješenju, već da za to moraju postojati dokazi i opravdani razlozi utvrđeni u odgovarajućem postupku. Pobijano rješenje ne sadrži apsolutno ni jedan dokaz da je tužilja svojim postupanjem ili propuštanjem kao načelnik Opštinske uprave nezakonito postupila, tako da nije postojao zakonski osnov za njeno razrješenje”, navodi se između ostalog u presudi koju je donio Muhamed Kukuljac sudija Osnovnog suda u Prijepolju.

Na ovu odluku suda Opština Prijepolje ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Inače, na tom mjestu nova vlast nakon lokalnih izbora imenovala je Sabiru Hodzić.