Opšta bolnica u Bijelom Polju dobila novi aparat

0
141
Foto: Opšta bolnica Bijelo Polje

U Opštoj bolnici u Bijelom Polju instaliran je OCT aparat i Biomikroskop sa aplanacionom tonometrijom za potrebe oftamološke ambulante.

“Optička koherentna tomografija OCT je neinvazivna dijagnostička metoda laserskog slojevnog snimanja mrežnjače i vidnog živca kojom je omogućeno sagledavanje poprečnih presjeka unutrašnje strukture. OCT omogućava topografski način prikazivanja debljine mrežnjače i sloja nervnih vlakana koji se mogu direktno porediti sa nalazom na očnom dnu, ranu detekciju, dijagnostiku i praćenje efekata konzervativne i hirurške terapije kod različitih oboljenja retine”, saopšteno je iz Opšte bolnice Bijelo Polje.

Pojašnjeno je da se dobijene slike mogu analizirati do najmanjih detalja. Aparat koristi naprednu tehnologiju koja se svakodnevno unapređuje i ide u korak sa najnovijim dostignućima.

Iz Bolnice je najavljeno da će nabavka ove opreme podići kvalitet medicinske usluge na viši nivo i omogućiti ljekarima preciznu i brzu dijagnostiku.

“Nabavku ovog aparata omogućilo je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore koji su iz kapitalnog budžeta za 2017. godinu, Opštoj bolnici u Bijelom Polju opredijelili 449.400 eura za kupovinu opreme, koju su iz menadžmenta te ustanove naveli kao neophodnu. Ukupna vrijednost dobijenog OCT aparata i Biomikroskopa je 65.000 eura”, zaključili su u bjelopoljskoj Bolnici.