“Novi Pazar, novi poslovi” / Murić: Spojili smo nezaposlene i poslodavce

0
159

Preliminarna lista 30 kandidata koji će dobiti posao u okviru projekta “Novi Pazar – novi poslovi”, kao i lista poslodavaca kod kojih će oni raditi, objavljena je danas na sajtu lokalne samouprave.

Član Gradskog vijeća Fevzija Murić rekao je da su kroz projekat spojeni ljudi koji traže posao i poslodavci koji traže radnike.

On je novinarima pojasnio da se projekat odnosi na teže zapošljive kategorije, pre svih mlade ispod 30 godina, Rome i osobe sa invaliditetom.

“Nadamo se da smo za ove ljude učinili važan korak, jer će doći do radnog mjesta. Najkasnije za 15 dana ćemo objaviti preliminarnu listu osoba koje su se odlučile na samozapošljavanje, tako da ćemo zaokruženo ovim projektom zaposliti 50 osoba”, rekao je Murić.

On je dodao da će konačna lista biti objavljena za nedjelju dana, kao i da će poslodavci u okviru projekta biti stimulisani sa po 1.500 eura u dinarskoj protivvrednosti po radnom mjestu.

Vrijednost projekta iznosi 200.000 eura, od kojih grad izdvaja 10.000 eura.

Projekat se implementira u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka (SEDA) i Inicijativom za razvoj i saradnju (IDC), a finansira ga Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).