Nakon dvije godine u Bijelom Polju opet će se upisivati pravo

0
203

Uprava Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici odlučila je da ove studijske godine “odmrzne” odluku o obustavi upisa studenata na Odjeljenju pravnih nauka u Bijelom Polju, koja se primjenjivala dvije godine, a moći će da se upiše 50 brucoša.

Senat UCG prihvatio je taj prijedlog na sjednici koja se održala ove sedmice, a dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević kazao je za Pobjedu da su ponovo aktivirali prijem brucoša, jer je to u skladu sa Vladinom strategijom o razvoju sjevera.

“Ni prošle, ni pretprošle godine nije bilo upisa. Svjesni smo da ako zatvorimo fakultet u jednom gradu to nije dobro i odlučili smo da brucošima stvorimo uslove da mogu da studiraju kod kuće i da se ne izlažu dodatnim troškovima odlaskom iz Bijelog Polja. Treba da damo šansu mladima da studiraju kod kuće i da ostanu tu, da nemamo migracije sa sjevera”, objasnio je.

Ističe da je važno što je UCG prihvatio tu njihovu odluku, te kaže da će je opravdati sa aspekta kvaliteta.

“Jako je bitno da se mladim ljudima stvore uslovi da na sjeveru mogu da dobiju kvalitetnu edukaciju. Lako je nešto ugasiti, ali ga treba održavati i mi ćemo im omogućiti uslove studiranja kao što imaju studenti u Podgorici”, poručio je Rakočević.

Bjelopoljsko odjeljenje Pravnih nauka funkcioniše od 2004. godine, a nastava se odvija redovno. Studentima je omogućeno da u tom gradu završe osnovne studije u trajanju od tri godine, dok master završavaju u Podgorici.