Izviđači iz Francuske u posjeti Rožajama

0
153
Foto: Medžlis IZ Rožaje

Izviđački klub “Ibar” iz Rožaja, upriličio je gostoprimstvo članovima Izviđačkog odreda iz Pariza, koji će u gradu pod Hajlom boraviti u narednih sedam dana.

Prema riječima Harisa Kalača, predsjednika Izvidjačkog kluba “Ibar”, gosti iz Fransuske su već tri dana njihovi gosti i za to vrijeme obišli su kulturno-istorijske spomenike rožajskog kraja.

Foto: Medžlis IZ Rožaje

“Obišli smo Džamiju Sultan Murat II, te staru Kučansku džamiju gdje smo gostima predstavili istorijat ovih građevina. Potom je upriličen prijem i u Crkvi Ružici, gdje im je ovdašnji paroh takođe objasnio istorijat te bogomolje. Nakon toga gosti su obišli i Zavičajni muzej “Ganića kula” gdje ih je kustos upoznao sa tradicijom i kulturom ovoga kraja koji su zaista pravo bogatstvo”, rekao je Kalač.

Dodao je da će njihovi gosti u naredna tri dana boraviti na planini Štedim u podnožju Hajle.

Foto: Medžlis IZ Rožaje

“U sljedeća tri dana predvidjeli smo boravak na Štedimu, a obići će i okolne planine, Hajlu, Rusoliju, Ahmicu i druge u društvu naših članova. Riječ je o 24 naše kolege uzrasta srednjih i osnovnih škola i mi smo počastvovani njihovim dolaskom jer je njihovom posjetom u našem gradu osim turističke ponude, počela da zaživljava I izvidjačka ponuda”, kazao je Kalač.