Grupa studenata iz Sandžaka posjetila Canakkale

0
158
Foto: Anadolu Agency

U okviru projekta Balkanska omladinska škola (Balkan youth school) koji realizuje Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske, grupa studenata iz Sandžaka posjetila je turski grad Canakkale, odnosno mjesto gdje se dogodila čuvena Galipoljska bitka, javlja Anadolu Agency (AA). 

Grupa od oko 50 studenata posjetila je šehitluke u Canakkaleu, mjesto gdje je ukopan i značajan broj Bošnjaka učesnika te bitke. Studenti su tako proučili i Fatihu pred dušu svojih djedova. 

Avdija Sadiković, nekadašnji student Univerziteta Marmara u Istanbulu, kazao je kako je za njega vrlo emotivno bilo posjetiti mjesto na kojem se borio i njegov djed. 

“Zaista je ovo za mene jedan veoma emotivan trenutak. Djedovi većine studenata, koji su danas ovdje, borili su se na ovim prostorima”, kazao je Sadiković. 

Studentica Džejlana Holić kazala je kako je i ranije imala priliku posjetiti Canakkale, odnosno mjesto događanja Galipoljske bitke. 

“Ovo je za nas veoma važno mjesto. Mnogo je ljudi iz Sandžaka koji su šehidi Canakkalea. Ovo je prilika svakako da i za njih uputimo molitvu”, poručila je Holić. 

“Balkanska omladinska škola” predstavlja obrazovnu platformu iz oblasti humanističkih, društvenih i religijskih nauka, koji u Sandžaku realizuje Udruženje “Svetionik” pod pokroviteljstvom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske. 

Projekat se realizuje i u Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Grčkoj i Kipru. Osnovni cilj ovog projekta je izgradnja mosta između Republike Turske i srodnih zajednica i realizacija edukativnih projekata.