Prva LGBT parada u Prištini protekla mirno

25
Foto: Anadolija

Pod motom “U ime ljubavi” danas je u Prištini održana prva kosovska Parada ponosa. Protekla je mirno i bez incidenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Parada je okupila par stotina pripadnika LGBT zajednice, predstavnika kosovskih institucija, civilnog društva i građana, koji ih podržavaju, kao i goste iz Srbije, BIH, Makednije, Albanije, Crne Gore i pojednih evropskih gradova.

Okupljni su nosili transparente sa natpisima “Sve za ljubav, ljubav za sve”, “On je ona, a ona je čovek”, “Nisi zakazao ako roditelj, ako ti je dete LGBT, nego ako nisi u stanju da priznaš” i slične, kao i zastavice duginih boja, koje su simbol LGBT zajednice.

Učesnicima Parade ponosa se na početku na Trgu Skenderbeg nakratko pridružio i predsednik Kosova Hashim Thaci, koji je kazao da je došao da izrazi institucionalnu podršku LGBT zajednici, da još jednom potvrdi da su sve zajednice ravnopravne i da je država Kosovo izgrađena na principima slobode i prava svih.

Foto: RSE

“Nećemo dozvoliti da bilo ko na Kosovu sprovodi strah i pretnje nad pojedincima ili grupama. Danas pažnja treba da bude na ovoj zajednici, a ne na institucijama, a institucije će podržati prava i slobode zagarantovane Ustavom Kosova”, kazao je Thaci.

Kolona u kojoj su bili i ministarka evropskih integracija Dhurata Hoxha i strane diplomate, kretala se centralnom pješačkom ulicom dužine oko 500 metara. Dosta građana je sa strane posmatralo šarenu i veselu kolonu, koja je pevala i igrala, a ispred koje se polako kretao kamion s muzikom.

Parada je završila se na Trgu Zahir Pajaziti, gde se prisutnima u ime LGBT zajednice Kosova obratio Lendi Mustafa. On je kazao da ta zajednica traži jednake mogućnosti za sve.

“Mi želimo da budemo jedni pored drugih, da živimo srećni jedni pored drugih i ne želimo da živimo sa mržnjom. Na ovom svetu ima mesta za sve”, kazao je Mustafa. Takođe je poručio da su svima potrebni ljubav i humanizam, jer bez toga društvo nema vrednosti.

Foto: RSE

Na Paradi je bio i Stefan iz organizacije “Da se zna” iz Beograda, koji je došao zato što smatra da je jako važno na ovaj način povećati vidljivost o postojanju LGBT zajednice i govoriti o problemima s kojima se ta zajednica suočava.

“Znamo da je položaj LGBT zajednice na Kosovu i dalje težak, da su gotovo nevidljivi, ali da institucije čine određene korake, a jedan od njih je i što je premijer Haradinaj otvorio Nedelju ponosa”, kaže Stefan.

“Ovo je dobra inicijativa, treba ih podržati. Nadam se da će Parada postati tradicionalna kao i u drugim gradovima širom sveta”, kaže Gresa iz Prištine, koja je učestvovala i na ranije organizovanim marševima LGBT zajednice.
Parada je završena kraćim koncertom.