Kosovska policija nasilno skinula majice sa natpisom “Banjaluka Republika Srpska”

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policijske službe na punktovima na prilazu Gazimestanu spriječili su prilazak spomeniku svim učesnicima koji su na sebi imali majice sa oznakama Banjaluka, Republika Srpska.

Kosovska policija nasilno je skinula majice veteranima FK “Vrbas” iz Banjaluke, koji su prije dva dana odnijeli pomoć Srbima na Kosmetu i učestvovali na fudbalskom turniru.

Na poleđini majica piše “Banjaluka – Republika Srpska”, a sa prednje strane je grb RS i natpis “Braćo, mi smo sa vama”.

Obrazloženje policije je bilo da se na Kosovu i Metohiji ne mogu nositi majice ispisane ćirilicom,kao ni tuđi grbovi niti bilo koja riječ koja asocira na Srbiju.

U Kosovskoj policijskoj službi rečeno je da je ukupno zaplijenjeno stotinjak majica, a učesnicima nije dozvoljeno da prođu kontrolne punktove i priključe se proslavi na Gazimestanu.

U policiji zvanično kažu da su majice zaplijenjene jer “izazivaju nacionalnu mržnju” i u suprotnosti su sa važećim zakonskim propisima.

Poslije ovog incidenta, većina učesnika bez majica se priključila proslavi na Gazimestanu, gdje je parastos služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Drugih incidenata nije bilo.

Komandir kosovske policijske stanice iz Gračanice Bratislav Trajković rekao je da tokom jučerašnje liturgije u Gračanici nije zabilježen nijedan incident.

Izvor: Glas Srpske

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *