Kadirov tražio od Fejzića da Bošnjaci ne idu sa DPS-om

468

Predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov lobirao je početkom novembra kod reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića da Bošnjačka stranka napravi koaliciju sa opozicijom u Crnoj Gori, saznaje ekskluzivno Pobjeda od više diplomatskih izvora iz Beograda i Rusije.

Kadirov, koji je izuzetno blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom razgovora sa Fejzićem interesovao za mogućnost da Bošnjačka stranka napravi otklon od Demokratske partije socijalista i podrži opoziciju, uključujući i postizborni savez sa proruski orjentisanim Demokratskim frontom.

Prema saznanjima Pobjede, Fejzić je Kadirovu tokom razgovora saopštio da nije član niti jednog organa Bošnjačke stranke i da nema uticaja na odluke nacionalne stranke bošnjačkog naroda.

“Fejzić je objasnio Kadirovu da je reis Islamske zajednice – u kojoj su muslimani Bošnjaci, muslimani Albanci i muslimani Crnogorci, i da ne može uticati na odluku njihovih stranačkih organa”, rekao je izvor Pobjede.

Izvor Pobjede blizak opoziciji tvrdi da neuobičajena inicijativa Kadirova nije iznenađenje već diplomatska akcija, koordinisana sa ostatkom opozicije, prvenstveno liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, koji imaju odlične kontakte u Moskvi i ruskoj Dumi.

“Upravo u tom periodu Demokratski front i Demokratska Crna Gora su intenzivirali kontakte sa dijelom Bošnjačke stranke predvođenim gradonačelnikom Plava Orhanom Šahmanovićem, koji se snažno zalagao za pravljenje Vlade sa opozicijom”, tvrdi izvor Pobjede.

Sa Šahmanovićem su u odvojenim razgovorima u ime Fronta i Demokrata razgovarali Nebojša Medojević i Aleksa Bečić.

Tačka na tu priču je stavljena odlukom Glavnog odbora BS koji je ubjedljivom većinom – 63:14 – donio odluku o koaliciji sa DPS-om.

Izvor: Pobjeda