Crna Gora slavi Dan državnosti

100
Foto: Anadolija

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Dana državnosti, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je sinoć priredio prijem, sa kojeg je poručio da će 2017. godina ući u istoriju Crne Gore.

“U nizu istorijski vrijednih godina, Crne Gore i ova će, svakako sa ponosom, imati zapaženo mjesto. U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija ne bi ponavljala, da se sloboda i država uvijek ne bi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti. To savezništvo Crna Gora je dobila ove godine članstvom u NATO-u”, poručio je Vujanović.

Berlinski kongres

Prijemu u Plavom dvoru na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Tu su bili i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, uručio je u petak Trinaestojulske nagrade, najveće nacionalno priznanje vajaru Miodragu Šćepanoviću, profesoru Davidu Kaljaju i doktoru Svetozaru Saviću.

Povodom državnog praznika Dana državnosti Crne Gore, neradni dani su 13. i 14. jul.