Cerić: Srebrenica je bošnjačka Mekka

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić podržao je Građansku inicijativu „Glasaću za Srebrenicu“ i osudio pojedince i grupe koji na bilo koji način ometaju proces registracije Srebreničana za lokalne izbore 7. oktobra ove godine. „Sačuvajmo Srebrenicu od onih koji negiraju genocid, koji se rugaju preživjelim žrtvama genocida i koji ne poštuju svetost šehida u mezarju Potočari“, poručio je reis u hutbi održanoj tokom džuma-namaza u sarajevskoj Begovoj džamiji.

Cerić je progon Bošnjaka iz Srebrenice uporedio s protjerivanjem prvih muslimana iz Mekke i poručio: „Srebrenica je kao Mekka, gdje su rođeni Bošnjaci, koji su iz nje protjerani zato što su muslimani, ali baš zato oni nikad ne smiju izgubiti nadu u povratak u svoju Srebrenicu, u svoju Mekku“.

Reisu-l-ulema je istakao da Bošnjaci ne smiju dopustiti da počinitelji genocida budu nagrađeni. „Mi ne smijemo ostaviti naše potomstvo u strahu od ponovnog genocida. Moramo se organizirati tako da ne ostavljamo dugove našoj djeci, dugove koje će oni plaćati genocidom. Moramo se uozbiljiti i shvatiti da je najsigurnija pomoć ona koju sami sebi donesemo“.

Cerić je pozvao sve, kako je rekao, savjesne i odgovorne muslimane Bošnjake da sami sebi pomognu tako što će se registrirati u Srebrenici i time obaviti svoju vjersku, moralnu i patriotsku dužnost.

„One koji na bilo koji način opstruiraju akciju za Srebrenicu pozivam da se boje Boga i da, ako već neće ili ne mogu svom narodu učiniti dobro, da mu ne čine zlo, jer izdaja je teži grijeh od ubistva“, istakao je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH i pojasnio da je današnju hutbu posvetio Srebrenici na zahtjev Koordinacionog tima kampanje „Glasaću za Srebrenicu“.

Podrška Srebrenici, prema nalogu reisu-l-uleme Islamske zajednice, danas je upućena iz svih džamija u BiH i bošnjačkoj dijaspori.

Izvor: AA

Photobucket

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *