Ban Ki Mun obišao Baščaršiju

SARAJEVO – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun večeras je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem obišao staru jezgru Sarajeva i kulturno-istorijske znamenitosti na Baščaršiji.

U pratnji Ban Ki Muna i Bakira Izetbegovića bile su njihove supruge Ban Soon-taek i Sebija Izetbegović.

Nakon zajedničke večere, visoki gosti i njihovi domaćini krenuli su u šetnju od Sebilja, a najprije su posjetili radnju Nasira Jabučara, jednog od najstarijih kujundžija u Sarajevu. Jabučar je upriličio kratku demonstraciju svog rada, a generalnom sekretaru UN-a uručio je i poklon.

Potom je delegacija posjetila Morića han, gdje ih je vlasnik prodavnice Isfahan upoznao sa ljepotama ručnih radova.

Ban Ki Mun, Izetbegović i njihove supruge uputili su se i prema Begovoj džamiji, no kako je u toku bio teravih-namaz, kratko su prošetali haremom ove čuvene sarajevske džamije. Zadržali su se i u Kuršumli medresi, a predsjedavajući Izetbegović goste je upoznao sa istorijatom Gazi-husrev begovog vakufa.

Prvi čovjek UN-a i njegova supruga napili su se vode sa česme ispred Begove džamije, što je prema tradiciji znak da će ponovo doći u Sarajevo. Gosti su potom zastali i u papučarskoj radnji porodice Kalajdžisalihović, gdje ga je vlasnik uputio u tajne ovog zanata.

Potom su Ban Ki Mun i ostatak delegacije posjetili katedralu Srca Isusova i Sabornu pravoslavnu crkvu.

Generalni sekretar UN-a sutra će, zajedno sa Izetbegovićem, posjetiti Memorijalni centar Potočari-Srebrenica i odati počast žrtvama genocida. Press konferencija na sarajevskom aerodromu posljednji je sadržaj kojim će Ban Ki Mun okončati posjetu BiH i šestodnevnu balkansku turneju.

(AA)

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *