Televizija kažnjena zbog Marićeve emisije u kojoj su ratni zločinci govorili o Srebrenici

0
179

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je Alternativnoj televiziji (ATV) novčanu kaznu od 34 hiljade KM zbog emitovanja emisije “Ćirilica”.

Riječ je o emisiji koja je emitovana 9. i 16. jula 2018. godine, a u kojoj je tematizirana Srebrenica i to samo dva dana prije obilježavanja godišnjice genocida u tom gradu. Urednik i voditelj ove emisije Milomir Marić kao goste je pozvao ratne zločince Vojislava Šešelja i Vinka Pandurevića.

“Svake godine kada televizija prenosi, kada dođu strani državnici, oni donose mrtva tijela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici”, rekao je Marić u diskusiji s Vojislavom Šešeljom.

Ova odluka donesena je na osnovu žalbe koju je RAK-u podnio još uvijek aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

“Cijelu emisiju umanjivali su broj žrtava, degradirali i omalovažavali porodice preživjelih, izvodili konstatacije da je netačan broj ubijenih koji je utvrdila Komisija za istraživanje zločina u Srebrenici (koju je formirala Vlada Republike Srpske), odnosno koja je poimenice utvrdila da je broj ubijenih veći od 8.372 Bošnjaka, te tvrdili da su, među ostalim, ubili samo vojnike i bošnjačke ratne zločince. Na sve to nije reagovao urednik i voditelj emisije Milomir Marić koji je čak konstatovao da Bošnjaci prevlače s jedne strane mrtve muslimane da bi ih sahranili u Srebrenici”, napisao je Ahmetović u žalbi.

U postupku je utvrđeno kršenje odredbi člana 3. Osnovni principi i člana 5. Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.