Haradinaj: Srbija na naše trzište može ako prizna Kosovo

0
101

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je poručio da ako Srbija želi ponovo ući na tržište Kosova to može, ali nakon priznanja.

On je u intervjuu bečkom dnevniku Die Presse i njemačkom listu Stuttgarter Nachrichten kazao da je dijalog posredstvom Evropske unije trebao voditi do sporazuma sa Srbijom, koji predviđa i priznanje nezavisnosti, što je ostalo bez rezultata.

Umjesto toga, tvrdi da je Kosovo bilo izloženo sve većim napadima od Srbije, kao što je lobiranje za povlačenje priznanje ili trgovinske barijere.

“U takvoj situaciji nije nam preostajalo ništa drugo nego da blokiramo naše trzište za robu uvezenu iz Srbije. Ako Srbija želi na naše tržište, to je moguće kada prizna Kosovo”, podvukao je Haradinaj.

Foto: EPA

Upitan da li su takse na uvoz robd iz Srbije vrijedne i opterećenja odnosa sa SAD-om, on je kazao da Kosovo ima veliko poštovanje prema Americi, ali da je suverena nacija i da su “pojedine odluke sopstvene”.

Iznio je i razočarenje u EU, ukazujući da je Kosovo ispunilo i posljednji uslov Unije za bezvizni režim prihvatanjem sporazuma o demarkaciji s Crnom Gorom.

“Mi smo ispunili ovaj uslov, ali nije bilo isporuke od EU-a. Pod rukovodstvom šefice evrospke diplomatije Federice Mogherini, dijalog je dospio na stramputice. Umjesto da razgovaramo o normalizaciji odnosa, razgovara se o granicama i teritorijama. Niko nije očekivao da će se baš Brisel vratiti ovoj debati iz prošlosti”, rekao je Haradinaj.

Poručio je da nijedna granica na Balkanu nije stara ili stabilna i da bi ponovno razmatranje pitanje granica destabliziralo ne samo Kosovo, već cijelu regiju.

“Kosovo je željelo trajni sporazum sa Srbijom, ali nećemo se za to igrati teritorijama i granicama. To nije rješenje. Opasno je i zato do toga neće ni doći”, rekao je Haradinaj.

Što se stanja na Kosovu tiče 20 godina poslije NATO bombardiranja ciljeva u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), ukazao je da je Kosovo tada pretrpjelo devastaciju te da danas nije lako aktivirati potencijal.

“Postoji nada, ali i izazovi. Washington, Brisel, Berlin ranije su govorili jednim glasom na Balkanu. Danas, nažalost, to više nisu ujedinjeni partneri. Pozdravljamo što je postignut dogovor između Makedonije i Grčke, ali nedostaje nam ta energija kod drugih pitanja u regionu”, kazao je Haradinaj.