Evropski parlament usvojio viznu liberalizaciju za Kosovo

0
187

Ministarka evropskih integracija Kosova Dhurata Hoxha saoćtila je da je Evropski parlament danas izglasao zahtjev Komiteta LIBE o viznoj liberalizaciji građanima Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Hoxha je na svom Facebook profilu saopćila da je to dobra vijest za građane Kosova, za slobodu kretanja i za budućnost kosovske omladine.

“Naše institucije, na centralnom i lokalnom nivou, posvećeno su realizovale sve uslove za liberalizaciju. Nakon ovog izuzetnog posla u svim oblastima i na svim nivoima, ovo glasanje danas je zahvalnost i svjedočenje da naši građani zaslužuju slobodno kretanje”, napisala je ona.

Ministarka Hoxha je istakla da će blagostanje građana Kosova ostati vladin prioritet i zahvalila se izvjestiteljki za Kosovo Tanji Fajon i parlamentarnim grupama u Evropskom parlamentu, kao i evroposlanicima koji su se složili sa slobodom kretanja građana Kosova, kao i na njihovom angažovanju da se liberalizacija viza dogodi što je prije moguće.

Nakon Evropskog parlamenta slijedi odluka Saveta ministara unutrašnjih poslova Evropske unije.

Evropska komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i preporučila Evropskoj uniji ukidanje viza za kosovske građane, koji su jedini u regionu s viznim režimom.