Čedomir Jovanović u Prištini: Nije realno obostrano priznanje Kosova i Srbije

0
197
Foto: Twitter/LDP

Ne postoji prostor za pregovore između Srbije i Kosova, jer je mnogo lošeg urađeno, ali nije realno ni obostrano priznanje, izjavio je Čedomir Jovanović, predsednik Liberadlno demokratske partije iz Srbije na skupu o temi “Kakva je budućnost kosovsko-srpskih odnosa” koji je organizovao Kosovski demokratski institut (KDI), javlja Anadolu Agency (AA).

Jovanović je skupu na kome je učestvovao i Enver Hodxhaj, zamjenik premijera Kosova, istakao da se srbijansko društvo mora suočiti samo sa sobom, te je ocijenio da je svaka politika koja ignoriše život osuđena, prije ili kasnije, na neuspjeh.

“Ja mislim da na prvom mjestu moramo imati ideju mira, međusobnog razuemavanja i sposobnosti da na drugačiji način rešavamo svoje nesporazume. Nadam se da će to doći do izražaja u razgovorima koji su pred nama. Ne vidim tu mnogo prostora za pregovore, ne vidim o čemu bi se pregovaralo. Ono što se desilo, barem što se mene tiče, je definitivno tako i ja ne znam na kakav način Srbiji može biti bolje ukoliko nastavi da ignoriše činjenicu da je Kosovo apsolutno nezavisna država od nje”, kazao je Jovanović, čija je partija u Srbiji u opoziciji.

Jovanović je istakao da je on još 2013. godine podržao dijalog Kosova i Srbije i da ga podržava i dalje. Međutim, kakao je kazao, brine ga stanje srbijanskog društva koje nije sposobno da razumije realnost i zato ne veruje u dogovore iza kojih stoje pojedinci.

“Kosovo i način na koji ćemo se suočiti sa kosovskom istinom mora biti praćeno i transformacijom unutar našeg društva. Naravno ja govorim o svom društvu, nezanemarujući i procese koji su nužni ovdje u Prištini, ali to nije moja briga i moj posao. Ja pre svega razmišljam o Beogradu kao mestu na kome se mora voditi drugačija politika, koja je u ovom trenutku vrlo kontradiktorna”, kazao je Jovanović.

Još je naveo kako, “nezvanično, Beograd želi da uzme sever Kosova u zamenu za priznavanje kosovske nezavisnosti”.

“Ne postoji prostor za pregovore između Srbije i Kosova jer je mnogo lošeg urađeno, ali nije realno ni obostrano priznanje”, dodao je Jovanović, a prenosi Anadolija.

Prema mišljenju Jovanovića nije realno obostrano priznanje Kosova i Srbije i to ne treba nametati srbijanskom društvu. On napominje da to nije pitanje Vučićeve lične hrabrosti, nego pitanje sposobnosti srbijanskog društva da shvati zašto tako nešto treba da uradi, a i imalo bi ogromne posljedice po region, prije svega po Bosnu i Hercegovinu.

Jovanović, takođe smatra da je zemljama regiona potreban NATO, jer bi članstvo u toj vojnoj organizaciji bio garant da više neće biti ratova.