Prva TV stanica u kojoj rade žene sa nikabom

U Egiptu je počela da radi prva TV stanica na kojoj isključivo rade žene pod zarom – sa velom preko cijelog lica, tako da im se vide samo oči, javlja američki CNN.

TV kanal Marija, prvi te vrste u svijetu, startovao je u Ramazanu, a dok ne nađe dovoljno sredstava za samostalno djelovanje, gostovaće po četiri sata dnevno na privatnom kanalu Al-Oma, koji se može gledati na cijelom Bliskom istoku.

Kompletan personal volontira i obavezno nosi nikab, tamnu tkaninu koja pokriva cijelo lice.

Na snimku koji je postavljen na CNN-ovom sajtu mogu se vidjeti potpuno zabrađene žene kako čitaju vijesti i upravljaju TV kamerama. Svaka od njih je skroz u crnom i nosi kožne rukavice. Vide im se samo oči.

Zanatu ih povremeno uči direktor Al-Ome, Islam Abdalah, koji se može vidjeti na snimku kako savjetuje jednu zabrađenu volonterku TV Marije u vezi sa korišćenjem TV kamere.

Heba Serak-Edin, koja se zaposlila na TV Marija kao režiser i kamerman, priča na snimku o uzaludnim pokušajima da nađe posao, i kako su je potencijalni poslodavci odbijali samo zato što nosi nikab.

“Govorila sam im da se neću pojavljivati pred kamerom, da moj nikab neće biti vidljiv”, rekla je Serag-Edin, ocjenjujući da TV mreže odbacuju svaki koncept nikaba na radnom mjestu.

Prema njenim riječima, TV Marija je konačno mjesto gdje žene sa nikabom nisu marginalizovane, i gdje o njima može da se priča bez diskriminacije.

Na državnim univerzitetima zabranjeno je nositi nikab prilikom ispita i u spavaonicama, što je bio predmet brojnih sudskih sporova. Tvrdi se i da je tržište rada nenaklonjeno ženama koje nose puni veo.

Program TV Marije se emituje iz jednog stana u istočnom Kairu, koji takođe koristi osoblje Al-Ome. Muškarci povremeno pomažu ženama da pomjeraju obojene drvene panele i obavljaju druge tehničke zadatke.

U obuci pomažu i žene koje ne pokrivaju lice već maramom pokrivaju kosu, ali je cilj da TV Marija u potpunosti zavisi od žena koje nose nikab.

Direktorka TV Marije, Ala Abdalah kaže da je cio njen tim radeći TV program dobio dokaz da je uistinu sposoban da radi taj posao.

“Pokušavamo da stvorimo bolje društvo poslije zemljotresa slobode koji se dogodio 25. januara (2011. godine)”, rekla je Ala Abdalah i ocijenila da bi egipatski intelektualci trebalo da podrže njeno pravo da iskaže svoj stav i njeno nastojanje da jedan marginalizovani dio društva dobije glas.

Kritičari TV Marije tvrde da ovaj kanal predstavlja potpun zaokret u odnosu na ciljeve “Arapskog proljeća”.

Neki kažu da se, bez obzira na retoriku o ženskim pravima, tu zaista radi samo o retorici. Drugi izražavaju bojazan da će uspon političkog islama u Egiptu radikalizovati društvo.

Ala Abdalah kaže da je zagovornik slobode na slobodno izražavanje, “sve dok se (ta sloboda) ne odnosi neprijateljski prema islamu”.

Prema njenim riječima, “sekularni i liberalni” kanali su “destruktivni” u smislu da promovišu ideje koje bi mogle da preoblikuju društvo.

Abu Islam Abdalah, vlasnik TV kanala Al-Oma i otac Ale Abdalah, uvjeren je da TV Marija donosi ravnotežu i da se naglašavnjem nikaba bori protiv “rasističkog odnosa” prema ženama koje nose nikab.

Al-Oma na arapskom znači nacija, i na njoj se puno govori protiv širenja hrišćanstva u Egiptu, ali na TV Mariji je mnogo manje toga, a i sam kanal je nazvan po ženi za koju se vjeruje da je bila koptska, to jest hrišćanska žena Poslanika Muhameda.

Ala Abdalah smatra da programska politika TV Marije, orijentisana na žene i kulturu “a u religioznim okvirima” ima možda i veći potencijal od TV stanice njenog oca.

(Vijesti.ba)

Photobucket

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *