Zukorlić ponovio svoje zahtjeve prema državi

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je juče u Novom Pazaru da Bošnjaci i muslimani Sandžaka ne odustaju od zahtjeva koje postavljaju državi, među kojima je jedinstvena islamska zajednica.

U Srbiji postoje dvije suprostavljene islamske zajednice – Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića i Islamska zajednica Srbije Adema Zilkića.

U obraćanju okupljenima na “Pohodu na Hadžet”, muftija je rekao da muslimani “i dalje stoje na Hadžetu (dio Novog Pazara na kojem su komunističke vlasti 1946. godine streljale Bošnjake osuđene kao izdajnike i narodne neprjatelje) i ne odustaju od pet zahtjeva prema državi.

“To su jedinstvena Islamska zajednica, kažnjavanje onih koji su je razjedinili, vraćanje vjeroučitelja u škole, vraćanje vakufske (zadužbina) imovine, članstvo u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i akreditacija Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru”, rekao je Zukorlić pred nekoliko stotina vjernika.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Zukorlić već treću godinu 4. septembra u dijelu Novog Pazara na kojem su komunističke vlasti 1946. streljale Bošnjake osuđene kao izdajnike i narodne neprjatelje) organizuje obilježavanje Dan šehida (nevino stradalih).

Prije dvije godine je na tom mjestu izbio fizički sukob vjernika naklonjenih Islamskoj zajednici u Srbiji i žandarmerije.

Povod za sukob bila je parcela na kojoj je lokalna samouprava izgradila vrtić za djecu, a na koju pravo polaže i Islamska zajednica u Srbiji.

Prema navodima muftije Zukorlića, u naselju Hadžet je 1945. i 1946. godine streljano nekoliko hiljada ljudi, među njima najviše Bošnjaka, koji su stradali “samo zato što su bili Bošnjaci i muslimani”.

Zukorlić je kritikovao Bošnjake i muslimane koji nisu došli na obeležavanje Dana šehida (nevino stradalih) Hadžeta.

“I među vjernicima ima onih kojima je ovozemaljsko draže. Takvi u teška vremena, zbog ove ili one politike, pokleknu”, rekao je Zukorlić.

On je ocjenio da na Hadžetu nisu streljani nacionalisti i fašisti, kako ih neki političari nazivaju, već branitelji naroda od četnika Draže Mihajlovića.

Zukorlić je u pratnji tridesetak imama IZ u Srbiji uputio dovu (molitvu) streljanim Bošnjacima, ocjenjujući da vjernici svojim prisustvom čuvaju integritet i budućnost naroda u Sandžaku.

“Oni koji ne poštuju žrtve progona nemaju pravo na budućnost. Vlasti dolaze i prolaze, a mi ćemo i dalje ostati dosledni i ponavljati svoje zahteve”, rekao je Zukorlić.

“Pohodu na Hadžet” i obilježavanje 4. septembra – Dana šehida protekao je bez vidljivog prisustva policije i bez incidenata.

(radiostoplus.com)

facebook komentari:

3 Comments

 1. M.Berlin

  05/09/2012 at 11:15

  Svi ovdje izneseni zahtjevi od gospodina Zukorlica su legitimni. i u svakoj pravnoj drzavi na svijetu bili bi reseni u normalnoj proceduri kroz institucije sistema.Nazalost drzava Srbija cini sve da razbije jedinstvo Bosnjaka i u te svrhe se koristi uslugama domacih neljudi koji su se za sitna interese prodali.Posebno boli odnos drzave prema IZu Srbiji i forsiranje sektaske i rezimske zajednice koju predvode Ljajic Ugljanin i Zilkic.

  • Almir

   06/09/2012 at 01:27

   M. Berlin, potpisujem svaku tvoju rijec!

 2. Anes

  06/09/2012 at 10:01

  Samo polako. Ugljanin? Sta to radi Ugljanin lose za nas pa ga optuzuju svi? Ja mislim da je pokazao svoje JA kada je prisustvovao postavljanju spomen-ploce Acif efendiji. Svi su poludeli zbog njegovog prisustva. Za nas je to veliki uspeh i dokaz vernosti narodu. Zato polako. Podrzavam Zukorlica sto radi ovo sto radi, ali podrzavam i Ugljanina jednako kao i prvog, obojica se bore za isto. Ne sirite mrznju u narod, vidite da rade svasta protiv nas, pocni od medija pa do Acif efendije itd. Grafita na stadionu nije bilo. Zasto onda ubaciti takvu vest? Zato sto ne zele da priznaju da je Acif efendija bio nas branitelj i covek koji zasluzuje mnogo vise. Oni zele da dokazu suprotno. Kukasti krst? To mogu samo oni da nacrtaju, mi Muslimani to ne crtamo. Znaci vest u vezi grafita na stadionu je LAZNA!

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *