Srbija sutra dobija novu vladu

Novoizabrani predsjednik srbijanske Skupštine Nebojša Stefanović zakazao je za sutra sjednicu s jednom tačkom dnevnog reda – polaganje zakletve predsjednika vlade i njenih članova.

Okosnicu buduće vlade činiće Srpske napredne stranke (SNS), koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS-PUPS-JS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS). Podršku novoj vladi dali su Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Socijaldemokratska partije Srbije (SDPS).

Buduću skupštinsku većinu Srbije, od potrebnih 126, činiće više od 140 poslanika. Lider SPS-a Ivica Dačić biće novi premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova. Dačić je saopštio da će vlada imati 17 ministarstava i 19 članova.

Partneri u budućoj srbijanskoj vladi, prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma, istakli su da će prioritet u njihovom radu biti integracija Srbije u EU, a zajednički ciljevi u političkim aktivnostima biće ekonomske i socijalne reforme, izgradnja pravne države i vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, reforma državne uprave, obrazovanja i zdravstva, profesionalizacija upravljanja u javnim preduzećima, decentralizacija i regionalni razvoj, te sloboda medija.

(AA)

Photobucket

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *