Veliki uspjeh Baltićevog romana “Uranijumska braća”

99
Foto: faktor.ba

Roman “Uranijumska braća” poznatog sandžačkog književnika Murata Baltića u februaru ove godine je izašao na njemačkom jeziku pod naslovom “Verlorene Söhne” (Izgubljeni sinovi) i naišao je na odličan prijem kod čitalaca i stručne javnosti.

Ono što je interesantno, portal za literaturu HOT LIST, čije je sjedište u Dizedlorfu i Minhenu, i ove godine bira knjigu godine za govorno područje sa njemačkim jezikom (Njemačka, Austrija i Švicarska) i to u svim oblastima posebno, pa tako i knjigu stranih autora prevedenu i objavljenu na njemačkom jeziku u svim oblastima skupa, odnosno i romane, liriku, eseje, priče itd.

Kako predviđaju propozicije, prvu nominaciju od 30 knjiga radi poseban kremijum od 15 članova, sastavljen od kulturnih poslenika iz ove tri zemlje. Poslije toga izbor se svodi na 10, pa na tri i na kraju se bira knjiga godine.

Baltićev roman “Uranijumska braća” nominovan je u izbor od 30 najboljih u grupi stranih autora prevedenih i obavljenih na njemačkom jeziku za 2017.

Ovo predstavlja izuzetan uspjeh s obzirom na činjenicu da se u ove tri zemlje godišnje objavi hiljade knjiga.

Inače, romana “Uranjumska braća”, koji je na bosanskom objavljen u BVZ Beograd i Zagreb, 2014. je ušao u širi izbor za NIN – ovu nagradu.

Prijevod ovog Baltićevog romana je finansiran od posebnog fonda iz Berlina na konkursu u 2015. godini, na kojem konkuriše veliki broj autora.

Autor: Almir Mehonić