Tutin od mahale do šehera

U tutinskom Multimedijalnom centru nedavno je održana promocija knjige „Tutin od mahale do šehera“ autora mr. Medžida Fakića, dr. Šerifa Hamzagića i prof. Hazira Derdemeza. Da su Tutinci veoma zainteresovani za istoriju svog grada pokazala je i prepuna sala.

Monografija tutinsku opštinu predstavlja od vremena kada je u njoj bilo svega par kuća do danas. Autori mr. Medžid Fakić, dr. Šerif Hamzagić i profesor Hazir Derdemez su čitalačkoj publici predstavili više od 300 ekskluzivnih fotografija staroga Tutina, još od doba Austrougarske monarhije.

Bogato opremljena knjiga sa preko 400 stranica je svjedočanstvo da se, recimo, u starom Tutinu davne 1952. godine igrala predstava Hasanaginica.

Jedan od autora, mr. Medžid Fakić, je rekao da je zadovoljan produktom dugogodišnjeg rada i sakupljanja materijala za ovu knjigu koju ostavljaju u nasleđe svim Tutincima.

„Radi se o prvoj monografiji Tutina i mene posebno raduje što se radi o starom Tutinu. Materijal i tema, i ono što je mene posebno interesovalo je kako otrgnuti Tutin od zaborava. Na tom planu je veoma malo rađeno, pisano a nimalo slikano od nekih zvaničnika, tako da nije bilo lako uraditi sve ovo što je urađeno“, rekao je Fakić.

Objavljivanje knjige pomogli su Ministarstvo za kulturu i medije, Bošnjačko nacionalno vijeće, opština Tutin i Dom za lica mentalno ometena u razvoju.

Izvor: danas.rs

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *