Predstavljena monografija “Bujrum u Novi Pazar”

180
Foto: P. Dimitrijević

Narodna biblioteka “Dositej Obradović” priredila je monografiju grada pod nazivom “Bujrum u Novi Pazar”, koja ima za cilj da na pristupačan i jednostavan način upozna sve koji dolaze u grad sa njegovom kulturom, spomenicima, prirodom i svim što on nudi.

Osim istorijskih činjenica i informacija o savremenom životu grada Novog Pazara, koje su iznijete na jednostavan i zanimljiv način način, monografija sadrži odabrane ilustracije najvažnijih znamenitosti i ljepota grada.  Kako kaže direktor gradske biblioteke, Elijas Rebronja, koji je i autor teksta monografije, godinama je postojala potreba za ovakvom knjigom koja je prikaz savremenog tipa  između turističkog vodiča i priručnika iz istorije grada, ali je ujedno i uputstvo šta sve treba posjetiti.

“Monografija je prevashodno namijenjena mlađim naraštajima koji gotovo da ništa ne znaju o prošlosti i bitnim znamenitostima grada”, kaže autor i direktor biblioteke, Elijas Rebronja i stiče da ona ima za cilj i da ukaže na važnost stare čaršije i autentičnog izgleda grada, te da podgne svijest o važnosti njihove zaštite.

“Ohrabrujuće je što su čitavu priču podržali i potpredsjednik Vlade, Rasim Ljajić, koji je dao uvodnu riječ za mnogorafiju i gradonačelnik Novog Pazar, Nihat Biševac, što govori da je svima nama stalo do očuvanja kulture u gradu.

Iza projekta monografije stoji čitav tim. Bibliotekari su prikupljali građu, podatke i činjenice.  Binela Fetahović i Amela Škrijelj su tehnički urednici,  a tekst prate dokumentarne fotografije Ešrefa Džanefendića,  Senada Župljanina, Tarika Grace i ostalih koji su svojom arhivom pomogli projekat. Monografija će se ovih dana štampati a za desetk dana biće dostupna građanima Novog Pazara.

Izvor: rtvnp.rs