Dani bošnjačke kulture u Bijelom Polju

U sali bjelopoljskog Centra za kulturu održana je manifestacija „Dani bošnjačke kulture 2012”. Manifestaciju je organizovao Bošnjački kulturni centar uz podršku Fonda za manjine Crne Gore.

Centralni dio treće po redu manifestacije bilo je gostovanje prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, koji je održao predavanje o umjetnosti kaligrafije i njenom mjestu u bošnjačkoj umjetnosti i kulturi. Hadžimejlić je profesor na Univerzitetu u Sarajevu i dosad je imao 83 izložbe kaligrafskih radova, od kojih 31 samostalnu. Objavio je i veliki broj knjiga i radova.

“Islamska kaligrafija i njeno mjesto u umjetnosti izaziva neprestanu pažnju ukupne umjetničke publike, kako raznovrsnošću stilova, svojom dekorativnošću, te širokom primjenom od knjige, pa do ispisa (natpisa) na zgradama sakralne i administrativne namjene. Pri tom, bez obzira na primjenjenu funkciju, nikada nije lišena nezaobilazne, obavezne i nadasve impresivne ljepote”, naglasio je prof. dr Hadžimejlić, dodajući da je kaligrafija arapskog slova islamskoj umjetnosti dala najjači i najoriginalniji pečat.

Hadžimejlić je naglasio da je islamska kaligrafija umjestnost sama za sebe i sama po sebi.

Predstavljene su i Hadžimejlićeve dvije knjige o kojima su kazivali Seid Hasanefendić Trabzon, akademski slikar iz Sarajeva, i njegovi sugrađani Muhamed Hrlović, grafički dizajner, i Anis Aljić, direktor izdavačke kuće „Sedam”. Nakon prezentacije knjiga otvorena je izložba kaligrafskih radova profesora Hadžimejlića, uz muzički nastup Ekrema Kahrimana, majstora na tradicionalnom orijentalnom instrument nay.

U velikoj sali Centra za kulturu jedan od najtalenovanijih muzičara mlade generacije Armin Muzaferija, prvi put je nastupiio u Bijelom Polju. On se publici predstavio svojim najvećim hitovima, uz izvođenje ilahija i sevdalinki.

Izvor: dan.co.me

Photobucket

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *