Biserna ogrlica izvornog narodnog stvaralaštva

BIJELO POLJE – U cilju očuvanja izvorne muzike i njegovanju pravih vrijednosti, bjelopoljski entuzijasti odlučili su da organizuju za svoje sugrađane koncert izvorne muzike.

U Bijelom Polju, pjesma je uvijek bila izvorište sa koga se napajaju generacije. Čula se ona tu, na obali Lima, na sijelima i posijelima, napajala nektrom, praiskonske domaće riječi njenih značenja satkanih u bisernu ogrlicu izvornog narodnog stvaralaštva.

Na gradskom trgu smjenjivali su se interpretatori izvornog melosa bjelopoljskog kraja koji su svojim sugrađanima priredili lijep ugođaj.

Denis Martinović, Alabina Bećirović, Juka Ljušković, Neđad Hadrović, Tanja Nišavić, Savo Vidojević, Redžo Martinović, Džoni Hot, Refadil Furulija, Velibor Gačević, Mulaz Pilica i Alma Muzurović.

“Cilj nam je da što više mladih ljudi uključimo, afirmišemo, da slušajući, ovu muziku zavole, kako bi nam se priključili u daljim aktivnostima”, rekao je prof. Almir Martinović, jedan od organizatora koncrta.

On vjeruje da će projekat zaživjeti , a u planu je i formiranje organizacije koja će se baviti muzičkim nasljeđem izvornog melosa.

”Iz usta narodnih pjevača, behar će opet biti behar, šadrvan će biti šadrvan, sevdah, golem” tako će pjesma ostati pjesma, čista i plemenita, kao naša sevdalinka “, kaže Martinović.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje, u organizaciji Centra za kulturu.

(Radio Bijelo Polje)

Photobucket

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *