Rast diskriminacije muslimanki u Evropi

Potrebno poduzeti mjere koje će omogućiti muslimankama učešće u javnom životu, navodi izvještaj

U izvještaju koji je pripremila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) upozorava se na rast diskriminacije žena islamske vjeroispovijesti u evropskim zemljama. U izvještaju se navodi da je potrebno poduzeti sve mjere kako bi se omogućilo muslimankama u Evropi da više učestvuju u javnom životu.

Član Komisije za jednakost i sprečavanje diskriminacije u VE Athina Kyriakidou istakla je da su “muslimanke u evropskim zemljama, zbog svoje vjere i ustaljenih predrasuda postale žrtve”.

“Potrebno je što prije spriječiti ovakve događaje i omogućiti ženama islamske vjeroispovijesti da aktivno učestvuju u javnom životu”, izjavila je Kyriakidou.PSVE će ovog mjeseca u Strasbourgu predstaviti izvještaj i tom prilikom upozoriti javnost da se muslimanke i ostale manjinske grupe u Evropi suočavaju sa raznim oblicima disrkiminacije, iako čine značajan procenat evropske populacije.

U izvještaju PSVE se ističe da muslimanke posljednjih godina igraju značajnu ulogu u procesima društvenih promjena.

“Došlo je vrijeme kada se moraju mijenjati percepcije i stavovi u vezi sa ulogom muslimanki u javnom životu. Potrebno je da se omogući muslimankama da uživaju ista prava kao i ostali građani u evropskim društvima, umjesto da budu vrijeđane, izolirane iz društva i žrtve predrasuda”, piše uz ostalo u izvještaju.

U ovom dokumentu nadalje se navodi da svako treba da demonstrira posvećenost i entuzijazam da doprinese rješavanju ovog problema kako bi se poboljšao položaj muslimanki u evopskim zemljama u bračnim zajednicama i u javnom životu.

Također, u izvještaju je upozoreno da se muslimanke najviše spominju u periodu održavanja izbora u evropskim zemljama, kada se raspravlja o njihovom načinu oblačenja itd.

“Potrebno je poduzeti radikalne mjere i pokrenuti institucionalne i društvene procese koji bi omogućili muslimankama da slobodno učestvuju u zdravstvu, obrazovanju i poslovnom životu”, navodi izvještaj.

Preporučuje se da je potrebno na zakonit i institucionalan način spriječiti diskriminaciju mislimanki, kao i da islamski vjerski lideri trebaju educirati javnost o potrebama društvenog dijaloga i aktivnog učestvovanja muslimanki u javnom životu.

Izvor: AA

facebook komentari:

Napiši komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *